Linkovi

NUNS i NDVD: Poziv državnog lista na linč medija i novinara


Naslovna strana nedeljnika Ilustrovana politika 30. oktobar 2018, Foto: Glas Amerike
Naslovna strana nedeljnika Ilustrovana politika 30. oktobar 2018, Foto: Glas Amerike

Naslovna stranica Ilustrovane politike sa fotografijom i natpisom "Psi su pušteni" sa podnaslovom “Zašto ćute RTS i Politika”, kao i prateći tekst naišli su na osudu dva udruženja novinara u Srbiji.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenjuju da je tekst kao i naslovna jednih od najstarijih nedeljnika klasičan poziv na linč nezavisnih novinara i medija, ali i svih onih koji imaju kritičan odnos prema vlasti u Srbiji.

Kako navode iz udruženja, zastrašujuće je to što se ovaj list, koji već duže vreme širi mržnju i netrpeljivost, a profesionalne novinare i javne ličnosti proglašava za izdajnike i strane agente – crtajući im tako metu na čelu – nalazi u državnom vlasništvu, a država njime upravlja preko nadzornog odbora u kojem sedi i Suzana Vasiljević iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na zvaničnoj internet stranici Politike AD, koja je i vlasnik ovog izdanja, stoji da je “sadržaj namenjen celoj porodici, nudi aktuelne teme, kao i priče o običnim ljudima, njihovim sudbinama, željama, uspesima”.

Iz novinarskih udruženja podsećaju i da je je autor tog teksta, kao i glavni autor ovog nedeljnika – zloglasni Đorđe Martić, čovek koji je bio urednik Politike ekspres kada je 6. aprila 1999, pet dana pre ubistva Slavka Ćuruvije, objavljen tekst "Ćuruvija dočekao bombe" Miroslava Markovića, koji je iste večeri pročitan i u Dnevniku RTS-a. Taj tekst je bio poternica i neka vrsta najave Ćuruvijinog smaknuća.

“Zastrašujuće je i to što se, slično kao krajem devedesetih kada je Vučić bio ministar informisanja, vlast ne zaustavlja samo na tekstu već se o njemu na televizijskim stanicama vodi rasprava, čime se – sa jasnom namerom – povećava "diseminacija" ovog skandaloznog poziva na linč,” poručuju novinska udruženja.

U Ilustrovanoj politici više puta se pominje ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, u pežurativnom, vređajućem maniru.

U tekstu se navodi da “sve govori da je Srbija ušla u period odlučnog obračuna dva sutoriteta: autoriteta ekselencije sa, u srpskom jeziku, višeznačno zvučnim imenom – Skota i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pri tome je Skot autoritet u komrumpiranoj javnoj i medijsksoj sferi, a Vučić neosporni autoritet u zajednici u Srbiji”, kaže autor Đorđe Martić

XS
SM
MD
LG