Linkovi

Smajlović, Matić i Skot ponovo na meti Ilustrovane politike


Naslovna strana nedeljnika Ilustrovana politika naišla na osudu javnosti (Foto: Facebook)
Naslovna strana nedeljnika Ilustrovana politika naišla na osudu javnosti (Foto: Facebook)

Tri, sad već omiljena aktera nedeljnika "Ilustrovana politika" ponovo su zauzela centralno medijsko mesto u Srbiji i to, kao i pre nekoliko nedelja, u lošem i neprikladnom maniru – Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara, Ljiljana Smailović, bivša urednica dnevnog lista "Politika" i ambasador SAD Kajl Skot.

Ovog puta većina predstavnika vlasti je brzo reagovala i osudila pisanje jednog od najstarijih nedeljnika u Srbiji, a posle svega što se dogodilo, u utorak uveče savetnik glavnog i odgovornog urednika Ilustrovane politike Goran Kozić podneo je ostavku:

"Zaključio sam da je moj pristup uređivanju novina neprihvatljiv. Zato podnosim ostavku na sva uređivačka mesta u Politikinoj kući. Izvinjavam se svima koje sam svojim načinom pisanja uvredio, ili ponizio. Izvinjavam se svojoj porodici, svojoj deci i državnom vrhu", naveo je Kozić u izjavi za javnost dostavljenoj Tanjugu.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković (http://ravnopravnost.gov.rs)
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković (http://ravnopravnost.gov.rs)

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije je prethodno osudila naslovnu stranu Ilustrovane politike, na kojoj se, kako ističe, na skandalozan i uvredljiv način vređa dostojanstvo i ugled prikazanih ličnosti, a fotomontažom renesansne slike Bogorodice slikara Ðampjetrina, vređaju se verska osećanja pripadnika hrišćanske veroispovesti.

"Ustavom Republike Srbije zabranjena je diskriminacija po bilo kom osnovu, a među osnovima koji su naročito zabranjeni, navode se pol, veroispovest, političko i drugo uverenje. Zakon o zabrani diskriminacije zabranjuje, pored ostalog, ponižavajuće postupanje koje ima za cilj povredu dostojanstva, naročito ako to predstavlja poniženje ili uvredu, a zakonom je propagiranje diskriminacije putem javnih glasila, definisano kao težak oblik diskriminacije”, navela je Janković.

Sve navedeno, istakla je Janković, naslovna strana ovog magazina nedvosmisleno prikazuje.

Kampanja Kozića i Martića

Veran Matić, predsednik vladine Komisija za istraživanje ubistava novinara, kaže da već mesec dana traje kampanja Ilustrovane Politike, savetnika glavnog urednika Gorana Kozića i spoljnog saradnika Ðorđa Martića, kojom se optuženi u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije unapred proglašavaju nevinima, sa tvrdnjom da protiv njih nema dovoljno dokaza.

"Kada predsednik Komisije upozorava na izostavljanje dokaza u ovom postupku, Viši sud, Advokatska komora, Društvo sudija i Vrhovni kasacioni sud, procenjuju da se time vrši pritisak na sud, krši prezumpcija nevinosti, iako je ocene Komisije i njenog predsednika potvrdio sam Apelacioni sud, i to u tri navrata. U slučaju ove kampanje koja traje iz broja u broj, nema nikakve reakcije”, saopštio je Matić.

On je naveo da je, pored diskreditacije, uvreda, crtanja meta na Ljiljani Smajlović, konstantan i zahtev da se oslobode optuženi za ubistvo Ćuruvije, a Kozić i Martić, su se prema rečima Verana Matića, u najnovijem napadu čak i pohvalili da imaju prećutnu podršku države za sve ove tekstove.

"I dalje imamo kontroverznu poziciju oko jednog od najvažnijih suđenja, bar kada je reč o poziciji novinara, nekažnjivosti ubistava novinara, ali i kada je reč o pravnoj državi. Kozić i Martić diskredituju novinare koji su pokrenuli proces osnivanja Komisije i bez dokaza ih optužuju za sva moguća nacionalna nepočinstva", naveo je Matić.

Ministarstvo kulture i informisanja reagovalo je prethodno žaljenjem što naslovna strana tog porodičnog nedeljnika nije u skladu sa merilima dobrog ukusa, a i predsednik Aleksandar Vučić najoštrije je u utorak osudio uvrede i pretnje na račun novinara u Srbiji.

On je na Tviteru napisao da “najoštrije osuđuje brutalne napade na Ljilju Smajlović i Verana Matića".

"Država Srbija preduzeće sve mere, ne samo da fizički zaštiti novinare, već da sačuva i njihovo pravo na profesionalno dostojanstvo”, napisao je Vučić.

XS
SM
MD
LG