Linkovi

Nova naslovna strana Ilustrovane politike - obračun iz mraka


Dnevni listovi i magazini na policama kioska u Beogradu, 12. decembra 2018.
Dnevni listovi i magazini na policama kioska u Beogradu, 12. decembra 2018.

Posle naslovne strane od pre mesec dana sa tekstom "Psi su pušteni", Ilustrovana politika nastavila je u istom tonu i na kioscima se pojavio novi broj tog, nekada porodičnog nedeljnika, na kojoj su nepristojno prikazani ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, bivša urednica lista Politika Ljiljana Smajlović i bivši čelnik "devedesetdvojke" Veran Matić. Protiv ovakvog rada Ilustrovane oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nova naslovna strana Ilustrovane politike - obračun iz mraka
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00

Samo što se pojavio na kioscima, poslednji broj Ilustovane politike podigao je ogromnu prašinu, u kojoj je, isto veče savetnik glavnog urednika ovog nedeljnika, Goran Kozić podneo ostavku, a javnost osudila, najblaže rečeno neprimerenu i neukusnu naslovnu stranu Ilustrovane.

Ilustracija na kojoj su prikazani ambasador SAD Kajl Skot, bivša urednica lista Politika Ljiljana Smajlović i predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić - tema je dana u Beogradu i na društvenim mrežama:

"Čitalac koji vidi tu naslovnu stranu ne može da razume o čemu se radi, osim što može da razume da treba te ljude izvrgnuti ruglu i poniziti ih", kaže novinarka Antonela Riha.

Dragan Popović, Centar za praktičnu politiku
Dragan Popović, Centar za praktičnu politiku

"Koliko god taj list bio minoran, sa stanovišta tiraža, on ipak pokazuje šta je sve dopušteno. I pokazuje do koje mere postoji nekažnjivost u ovoj zemlji. Dakle, vi bukvalno možete da napišete šta god hoćete, da uvredite ljude, da optužite, izmislite šta želite. I potpuno ste sigurni, ne samo da nećete snositi krivične ili neke pravne sankcije, nego čak ni političke sankcije nećete snositi", ističe Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku.

U celoj priči, po mišljenju sagovornika Glasa Amerike, postoje makar dva bitna elementa, a prvi je pitanje vlasništva ovog nedeljnika, pa i cele kuće Politika:

"To treba stalno isticati - da je cela Politikina kuća pod potpunom kontrolom Vlade Srbije - ne samo suštinskom, nego i čak formalnom. Najmanje što Vlada može da uradi je da smeni urednike", dodaje Popović.

"Šta može da bude poruka jednog državnog medija čitaocima - to je stvarno teško naslutiti. Da li je tu reč o Ćuruviji, ili o nečemu potpuno drugom, u svakom slučaju je skandalozno, nepotrebno, loše i mora da se osudi na sve načine", smatra novinarka Antonela Riha.

Antonela Riha
Antonela Riha

Ona otkriva drugi aspekt čitavog serijala u Ilustrovanoj politici, koji izlazi poslednjih mesec dana - moguću povezanost sa suđenjem optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije, koje, inače ovog meseca ulazi u završnu fazu:

"Mi imamo ljude iz devedesetih, ljude iz najcrnjeg doba za ovu državu, za ovaj prostor, pa i za novinarstvo, koji su sada na istaknutim pozicijama, koji tu pišu tekstove, koji se potpisuju ispod svega toga i koji su, kako vidimo po njihovim ostavkama, najodgovorniji za ono što se vidi. I na naslovnoj strani, a sasvim sisurno i u tekstovima koji ih prate", naglašava Antonela Riha.

Nedim Sejdinović, novinar
Nedim Sejdinović, novinar

"To je očigledno jedna vrsta obračuna u onom mračnom delu ljudi koji imaju moć i koji vladaju ovom zemljom. I neka vrsta međusobnog obračuna, koji očigledno ima za agendu da podrije suđenje optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije. I da, uzgred, pošalje poruku onima koji su kritički nastrojeni prema društvu, politici i društvenim procesima da to ne smeju da rade", kaže za Glas Amerike predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine Nedim Sejdimović.

Možda je ostavkom Gorana Kozića rešen problem Ilustrovane politike, ali problemi sa kojima se suočavaju mediji u Srbiji sigurno ostaju. O tome kakva medijska situacija slikovito govori i slučaj Ilustrovane, ali ne treba smetnuti sa uma ni da je ove godine Srbija drastično pala na listima Reportera bez granica i drugih organizacija koje se bave istraživanjima medijskih sloboda. Kako se pokazuje, sloboda govora i sloboda medija biće stepenik na evropskom putu koji će ova vlast teško preskočiti.

XS
SM
MD
LG