Linkovi

Dan borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare: Država da preuzme odgovornost


Članovi NUNS-a u akciji "Kraj nekažnjivosti - za konvenciju UN o zaštiti novinara"
Članovi NUNS-a u akciji "Kraj nekažnjivosti - za konvenciju UN o zaštiti novinara"

U poslednjih 25 godina skoro 2.500 novinara stradalo je dok su obavljali svoj posao - pokušavali da informišu javnost o revolucijama, pučevima, ratovima ali i kriminalu ili korupciji. Od 1991. do kraja 2001. godine, čak 39 novinara i medijskih radnika iz Srbije ubijeno je, kidnapovano, nestalo ili izgubilo život pod nerasvetljenim okolnostima. U najvećem broju slučajeva odgovorni za ubistva i napade nad novinarima nisu kažnjeni, a u nekima istraga nikada nije ni pokrenuta.

Ovo između ostalog stoji u pismu pročitanom u petak na protesnom skupu povodom Dana borbe protiv nekažnjivosti novinara, kojim se Nezavisno udruženje novinara Srbije pridružilo medijskim profesionalcima širom sveta u kampanji "Kraj nekažnjivosti - za konvenciju UN o zaštiti novinara".

Država mora da preuzme odgovornost za nekažnjavanje napada na novinare, poručio je NUNS i pozvao vlasti da podrže predlog Međunarodne federacije novinara da se u Ujedinjenim nacijama donese Konvencija o zaštiti novinara i drugih medijskih radnika.

"Nema te političke garniture u novijoj istoriji Srbije koja nije obećala promptno rešavanje ubistava. Ova vlast je formirala i Komisiju za rešavanje ubistava novinara, kao simbolički privid promena koje su u stvarnosti izostale. Aleksandar Vučić, tadašnji prvi potpredsednik vlade a današnji predsednik države, čak se i izvinio, ali ne zbog toga što je onomad bio deo režima koji je učestvovao u ubistvu, već što smo toliko godina čekali da izvršioci ubistva dođu pred lice pravde. U tom istom režimu kojim je rukovodio Slobodan Milošević participirali su i Ivica Dačić i Maja Gojković i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, stoji u pismu koje je pročitala članica Izvršnog odbora NUNS-a, Biljana Stepanović.

Samo jedan sudski postupak zbog napada na medije

NUNS navodi da je ove godine zabeležio 22 slučaja napada, pretnji i zastrašivanja novinara, da je u četiri slučaja tužilaštvo utvrdilo da nema mesta pokretanju postupka, u tužilaštvu čeka 16 slučajeva, a sudski postupak je pokrenut samo u jednom slučaju.

"Kraj nekažnjivosti - za konvenciju UN o zaštiti novinara"
"Kraj nekažnjivosti - za konvenciju UN o zaštiti novinara"

"Zato ne apelujemo, već insistiramo da se državni organi javno oglase povodom sve učestalijih pritisaka na naše kolege, koji su u poslednje tri godine čak 73 puta počinjeni od strane nosilaca javnih funkcija i na taj način ohrabre novinare da rade svoj posao, a obeshrabre one koji ih u tome sprečavaju", istakla je Biljana Stepanović.

Napadi na novinare nisu samo napadi na njihov fizički i psihički integritet, već su i napadi na slobodu izražavanja i slobodu medija, navela je ona.

"Naši apeli žive jedan dan. Država ih ne čuje, ignoriše ih, odbijaju se od nje i posle godinu dana poput eha vrate se na mesto odakle su krenuli na svoj tihi put, da bi ponovo bile izrečeni, ponovo živeli jedan dan, i tako u krug", navodi se u pismu.

Opet se prebrojavaju patriotska zrnca

Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN, rekao je da se u Srbiji već dugo stvara klima lišena kritike bilo koga, već da se sve predstavlja kao napad.

Milan Ćulibrk o pritiscima na medije
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

"Ja, kao glavni urednik NIN-a, uveren sam da mi nikoga ne napadamo, ali ćemo uvek kritikovati sve loše stvari i uvek insistirati na istini", kazao je Ćulibrk.

Urednik Televizije N1 Igor Božić rekao je da je žalosno što se u Srbiji posle 20 godina od smrti Ćuruvije, Dade Vujasinović i Pantića ponovo slušaju ljudi koji prebrojavaju "patriotska zrnca" drugim novinarima.

Igor Božić (TV N1) o protiscima na medije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

On je ocenio da situacija postaje neizdrživa za novinare koji pokušavaju da profesionalno rade svoj posao. "Zbog te činjenice novinari naše kuće osećaju se poprilično nesigurno. Odlazeći na konferencije za štampu, dobijaju etikete da su Amerikanci, američki plaćenici ili novinari nekog od predstavnika opozicije", kazao je Božić.

Novinar lista "Danas" Dragoljub Draža Petrović rekao je da problem s tekstom najnovije "Ilustrovane Politike" "Psi su pušteni" nije u tome što je izašao u "listu koji je nebitan, već u tome što bi taj tekst verovatno potpisao Aleksandar Vučić".

On je primetio da predsednik pokušava da napravi pristojnu i normalnu Srbiju uz najnepristojnije i najnenormalnije medije. "Nikada niste čuli da je kritikovao naslovne strane Informera, ali jeste NIN-a i Danasa", kazao je Petrović.

Skup u beogradskom Medijacentru započeo je snimljenom izjavom oca novinarke Dade Vujasinović koja je ubijena pre 24 godine, koji je podsetio da njena smrt još uvek nije razjašnjena i da je njegovu tugu zamenio gnev zbog "nečinjenja i činjenja".

"Jednog dana kada istina opet bude vrednost u društuvu, kazaće se šta se zapravo dogodilo", rekao je Radislav Vujasinović.

XS
SM
MD
LG