Linkovi

"Beč blagonaklon prema svakom mirnom i saglasnom rešenju"


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov gost predsednik Austrije Aleksandar van der Belen prolaze pored počasne straže ispred "Palate Srbija" (Foto: AP/Darko Vojinović)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov gost predsednik Austrije Aleksandar van der Belen prolaze pored počasne straže ispred "Palate Srbija" (Foto: AP/Darko Vojinović)

Srbija je u vodećoj poziciji među kandidatima za pristupanje EU, ali otvorena granična pitanja moraju da budu rešena pre prijema u EU, izjavio je tokom posete Beogradu predsednik Austrije Aleksander Van Der Belen.

Posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Van Der Belen je poručio da će Austrija sa "velikom blagonaklonošću" gledati na svako mirno i saglasno rešenje oko kojeg se dogovore Beograd i Priština, a na pitanje kako gleda na ideje o razgraničenju i razmeni teritorija između Srbije i Kosova Van der Belen je rekao da "i stručnjaci to različito posmatraju":

"Beč blagonaklon prema svakom mirnom i saglasnom rešenju"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

"Svi znamo da obe strane moraju da ispune svoj takozvani domaći zadatak. I molim za razumevanje za to da Unija mora da insistira na tome da otvorena pitanja, bilateralna pitanja, to jest pitanja granica moraju da budu razjašnjena pre definitivnog pristupa. Molim da se to ne tumači tako da EU ima posebne brige ili zadršku zbog Srbije i Kosova, odnosno Beograda i Prištine, već je Unija dva puta imala iskustva koja ne bi želela da ponovi i treći put", naglasio je predsednik Austrije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle susreta sa Van Der Belenom ocenio da nedovoljno razumevanje prilika na Balkanu može dovesti do tragičnih posledica i dodao da bi stvaranje kosovske vojske predstavljalo veliki problem za Srbiju i ceo region.

Kako je rekao, ne postoji nijedan međunarodni akt, koji dozvoljava stvaranje kosovske vojske. A povodom pisma američke ambasadorke pri UN Niki Hejli o povlačenju UNMIK-a sa Kosova, Vučić je rekao da je očigledno da Amerikanci žele da sklone sa te teritorije sve što predstavlja UN, jer je za njih Kosovo nezavisna država:

"Ja ih samo molim da kada takve odluke donose, koje su možda u skladu sa američkim interesima, da razmišljaju o interesima stabilnosti i mira na Zapadnom Balkanu. Samo ih to molim. Zato što bi odlazak UNMIK-a, kao i formiranje kosovske vojske doveli Srbiju u užasno tešku poziciju, u kojoj mi više nemamo ni izbora, ni pravo da bilo šta biramo i pravo da bilo šta drugo učinimo, osim da štitimo svoju zemlju i svoj narod", naglasio je Vučić.

Vučić je izjavio i da, ako Kosovo bude primljeno u Interpol, Albanci više neće želeti da o bilo čemu razgovaraju, već će se okrenuti ostvarenju članstva u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju i UN. Takođe, on je naveo da bi prijem Kosova u Interpol značio 5.000 međunarodnih poternica za Srbima koji su učestvovali u ratu 1999. godine, što bi stvorilo nove tenzije.

XS
SM
MD
LG