Linkovi

Bela kuća blokirala objavljivanje Bajdenovog snimaka razgovora sa specijalnim tužiocem


Džo Bajden (Foto: AP Photo/Susan Walsh)
Džo Bajden (Foto: AP Photo/Susan Walsh)

Bela kuća je blokirala objavljivanje audio snimka iz razgovora predsednika Džoa Bajdena sa specijalnim tužiocem o njegovom postupanju sa poverljivim dokumentima, tvrdeći da su republikanci u Kongresu samo želeli da snimci "iseckaju" i da ih koriste u političke svrhe.

Spor oko pristupa snimcima je u središtu nastojanja republikanaca da sekretara za pravosuđe Merika Garlanda optuže za nepoštovanje Kongresa i da ometaju pokušaje demokratskog predsednika da bude reizabran, u poslednjim mesecima teško osporavane kampanje.

„Odsustvo legitimne potrebe za audio snimcima otkriva vaš verovatni cilj - da ih isečete, izobličite i upotrebite u partijske svrhe“, naveo je savetnik Bele kuće Ed Siskel u oštrom pismu republikancima u Predstavničkom domu pre zakazana glasanja dva odbora Predstavničkog doma za upućivanje Garlanda pred Sekretarijat za pravosuđe, zbog odbijanja da preda audio zapis.

„Zahtevati tako osetljive i ustavom zaštićene materijale od izvršne vlasti zato što želite da njima manipulišete radi potencijalne političke dobiti je neprikladno“, dodao je Siskel.

Garland je posebno obavestio Bajdena u pismu, koje je javno objavljeno u četvrtak, da audio zapis spada u delokrug izvršne privilegije, koja štiti sposobnost predsednika da dobije iskrene savete od svojih savetnika bez straha od trenutnog javnog otkrivanja i da štiti poverljivu komunikaciju koja se odnosi na službene dužnosti.

„Došlo je do serije neosnovanih napada bez presedana na Sekretarijat za pravosuđe, ovaj pokušaj je poslednji u nizu“, rekao je Garland

Merik Garland (Foto: AP Photo/Jose Luis Magana,)
Merik Garland (Foto: AP Photo/Jose Luis Magana,)

Garland je u pismu Bajdenu rekao da su pokušaji predstavnika u Kongresu „očigledno nedovoljni da nadmaše štetne efekte koje bi dostavljanje snimaka imalo na integritet i efikasnost sličnih istraga u budućnosti“.

Sekretarijat za pravosuđe je takođe upozorio Kongres da bi pokušaj nepoštovanja suda stvorio „nepotreban i neopravdan sukob“, a pomoćnik državnog tužioca Karlos Urijarte je rekao: "Dugogodišnja pozicija izvršne vlasti, koje su se držale obe partije, jeste da zvaničnik koji potvrđuje izvršnu privilegiju predsednika, ne može biti optužen za nepoštovanje Kongresa".

Siskelovo pismo članovima Kongresa dolazi posle negodovanja Bajdenovih pomoćnika i saveznika zbog komentara specijalnog tužioca Roberta Hura o Bajdenovim godinama i mentalnoj oštrini, i naglašava zabrinutost u teškoj izbornoj godini oko toga kako bi potencijalno neugodni momenti iz dugog razgovora mogli da budu pogoršani objavljivanjem , ili selektivnim puštanjem snimaka.

Transkript razgovora sa Hurom pokazao je da se Bajden muči da se seti nekih datuma i da povremeno meša neke detalje - nešto što dugogodišnji saradnici kažu da je radio godinama i javno i privatno - ali, da inače ima dobru memoriju u drugim oblastima.

Bajden i njegovi saradnici su posebno osetljivi na pitanja o njegovim godinama. Sa 81 godinom, on je najstariji predsednik u istoriji i pokušava da osvoji još jedan četvorogodišnji mandat.

Hur, bivši visoki zvaničnik u Sekretarijatu za pravosuđe u Trampovoj administraciji, imenovan je za specijalnog tužioca u januaru 2023. nakon otkrića poverljivih dokumenata na više lokacija povezanih sa Bajdenom.

U Hurovom izveštaju se navodi da su mnogi dokumenti pronađeni u Pen Bajden centru u Vašingtonu, u delovima Bajdenove kuće u Delaveru i u njegovim papirima iz Senata na Univerzitetu Delaver, zadržani „greškom“.

Ali istražitelji su pronašli dokaze o namernom zadržavanju dokumenata pronađenih u Bajdenovoj kući u Vilmingtonu, u Delaveru, uključujući garažu, kancelariju i podrumsku prostoriju.

Dosijei se odnose na porast broja trupa u Avganistanu tokom Obamine administracije, čemu se Bajden oštro protivio. Bajden je vodio evidenciju koja je dokumentovala njegovu poziciju, uključujući poverljivo pismo Obami tokom praznika Dana zahvalnosti 2009. Neke od tih informacija podelili su sa piscem govora sa kojim je objavio memoare 2007. i 2017. godine.

XS
SM
MD
LG