Linkovi

Kosovo podnelo zahtev za članstvo u Evropskoj uniji


Premijer Kosova Aljbin Kurti predao je u Pragu aplikaciju Kosova za članstvo u EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti predao je u Pragu aplikaciju Kosova za članstvo u EU

Premijer Kosova Aljbin Kurti predao je u Pragu češkom ministru za evropske poslove Mikulašu Beku prijavu za članstvo u Evropskoj uniji.

Kurti je ocenio da je reč o istorijskom danu za Kosovo, ali i velikom danu za evropsku demokratiju, preneo je Radio Slobodna Evropa.

"Pismo koje nosim sadrži nade i snove naših građana. Govori o našim težnjama da se pridružimo EU sa kojom delimo zajedničke vrednosti i ideje", izjavio je Kurti, prenosi FoNet.

Češki ministar Bek je potvrdio da će Kosovo u narednim koracima imati podršku njegove države, koja predsedava EU.

"Verujemo da je naša zajednička budućnost jedini način da rešimo i probleme u regionu", poručio je Bek.

Lideri Kosova su 14. decembra potpisali dokument aplikacije i trenutak ocenili "istorijskim".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će večeras, posle sednice Vlade, javnost dobiti odgovore oko zahteva vezanog za Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti o Kosovu, ali i koje su zemlje povukle priznanje Kosova.

Komentarišući zahtev Kosova za prijem u EU, Vučić je ukazao da je uslov za to da se bude evropska država, što Kosovo nije, jer nezavisnost nisu priznale ni sve članice, a nije ni u članstvu UN, prenosi FoNet.

Kosovo je poslednja zemlja regiona koja predaje aplikaciju za kandidatski status i dešava se istog dana kada se Bosni i Hercegovini potvrđuje ovaj status u EU.

Međutim, za razliku od ostalih zemalja regiona, kosovski slučaj je specifičan, i već ga u briselskim kuloarima opisuju kao "sui generis", budući da za članstvo aplicira zemlja koju ima potvrđenu evropsku perspektivu, a koju ne smatraju svi u EU državom.

Od 27 država članica EU, njih pet još ne priznaje nezavisnost Kosova.

Države koje nisu priznale Kosovo su: Španija, Rumunija, Kipar, Grčka i Slovačka.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero je u pisanoj izjavi medijima naglasila da Kosovo ima jasnu evropsku perspektivu i da EU podržava Kosovo na putu ka EU, počevši od implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Kada su u pitanju prijave za članstvo, procedure za podnošenje zahteva su propisane Ugovorom o EU", naglasila je Pisonero.

Član 49 Ugovora EU kaže da "svaka evropska država", koja poštuje ove vrednosti i posvećena je njihovom promovisanju, može da se prijavi za članstvo u Uniji.

Od država regiona Zapadnog Balkana, Srbija i Crna Gora su dve države koje su najviše napredovale prema članstvu budući da su duboko u pristupnom procesu.

Severna Makedonija i Albanija su u julu ove godine otvorile pristupne pregovore a nakon dobijanja kandidatskog statusa, Bosna i Hercegovina treba da ispuni 14 kriterijuma da bi mogla otvoriti pregovarački proces sa EU.

Zemlje Zapadnog Balkana imaju potvrđenu perspektivu članstva od 2003. godine.

XS
SM
MD
LG