Linkovi

"USAID radi sa Vladom Srbije na energetskoj diversifikaciji"


Erin Meki, direktorka američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) zadužena za Evropu i Evroaziju
Erin Meki, direktorka američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) zadužena za Evropu i Evroaziju

BEOGRAD - Američka Agencija za međunarodni razvoj (USAID) će raditi sa Vladom Srbije na energetskoj diversifikaciji i poboljšanju energetske efikasnosti kako bi Srbija bila ekonomski suverena i energetski nezavisna država, izjavila je direktorka američke USAID-a zadužena za Evropu i Evroaziju, Erin Meki, koja se u Beogradu sastala sa premijerkom Anom Brnabić. Ocenila je da su evroatlantske integracije i prijem u EU ključni za stabilnost Srbije.

Meki je u obraćanju medijima, tokom svoje prve posete Beogradu, rekla da je sa premijerkom imala "odličan razgovor" u kojem su sumirale dve decenije saradnje i šta ih čeka u budućnosti.

„SAD su uložile 1,2 milijarde dolara za programe u različitim sektorima i želim da vas uverim da naš posao nije završen. USAID se uvek koncentrisao na jačanje ekonomije i demokratije u saradnji sa srpskim partnerima, takođe radimo na humanitarnim krizama. Želimo da ojačamo srpske institucije da, kada se desi neka nova kriza, ili klimatska promena ili pandemija, Srbija to bolje podnese“, rekla je Meki i dodala da pomoć koju USAID daje Srbiji nije politički uslovljena.

Kada je reč o energetskoj sigurnosti, Meki je objasnila da pomoć američke agencije Srbiji ne ide samo u pravcu obnovljivih izvora energije, već i diversifikaciji snabdevanja energentima.

Direktorka USAID-a za Evropu govorila je u Beogradu o saradnji te američke agencije i Vlade Srbije u oblasti energetske sigurnosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

"Radimo na energetskim pitanjima. Želimo da proširimo energetsko partnerstvo ne samo u oblasti obnovljivih izvora energije, diversifikaciju snabdevanja i prilike za poslovanje na tržištu. Razgovarali smo o mnogo sektora. Misija USAID-a će biti veoma aktivna u narednim mesecima, ali ne samo u narednim mesecima. Mi smo tu da budemo uz vas da realizujete prioritete vaše i naše vlade, i ono što građani Srbije zaslužuju".

Direktorka USAID-a za Evropu i Evroaziju dodala je da i dalje treba raditi na jačanju demokratije, nezavisnih i slobodnih medija i civilnog društva, a kao pozitivan je ocenila ekonomski rast.

XS
SM
MD
LG