Linkovi

Šmit pred Savetom bezbednosti UN: Fraza "izvorni Dejton" je nepoštovanje Dejtona i Ustava BiH


ARHIVA - Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku, 5. maj 2022. (Foto: Reuters/Shannon Stapleton)
ARHIVA - Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku, 5. maj 2022. (Foto: Reuters/Shannon Stapleton)

U svom izvještaju sam istakao retoriku vlasti u Republici Srpskoj, ali i sprovođenje legislative iz ovog entiteta koja bi mogla da minira ustavni poredak Bosne i Hercegovine", poručio je visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit, u svom obraćanju na sednici Saveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) koja se bavi situacijom u BiH.

Šmit je na sednici u Njujorku istakao da su počeli procesi prenosa nadležnosti sa BiH na RS, te da oni mogu biti zaustavljeni uz pomoć međunarodne zajednice.

"Vodeća stranka u RS, SNSD, uporno traži miran raspad države, i u tom smeru usvajaju legislativu", kazao je Šmit.

Poručio je da fraza "izvorni Dejton", koja se često koristi u Republici Srpskoj, u stvari znači nepoštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava.

"Konstantno sam pozivao predstavnike RS na razgovore o promenama ustava, ali nisam dobio odgovore", podsjetio je Šmit.

"Vlasti u RS žele de fakto secesiju, preuzimanjem državnih nadležnosti. Najavljeni potezi potkopavaju suverenitet BiH, a ja kao visoki predstavnik, želim da očuvam suverenitet i teritorijalni integritet države", naglasio je Šmit i podsetio da je iskoristio svoje izvršne nadležnosti, da poništi zakon o državnoj imovini usvojen u parlamentu Republike Srpske.

Ipak, poručio je da je dijalog uvek prva opcija.

Upozorava da, i pored pokušaja RS za prenos nadležnosti, situacija nije mnogo bolja u drugom entitetu - Federaciji BiH i ističe da i federalne zakone o državnoj imovini treba izmeniti.

Protivljenje Kine i Rusije

Uoči njegovog obraćanja, predstavnici Kine i Rusije, koje ne priznaju Šmita kao visokog predstavnika, izrazili su protivljenje.

"Ne smatramo nemačkog građanina Kristijana Šmita kao legitimnog visokog predstavnika. SB UN mu nije dao odobrenje", ocijenio je Vasilij Nebenzija, predstavnik Rusije u UN i dodao:

"Gospodin Šmit nema autoritet da govori za međunarodnu zajednicu i daje bilo kakve izveštaje".

"Imenovanje KS nije podržao SB UN, i mislimo da nije prikladno da se on obrati u toj funkciji", rekao je Žang Jun, predstavnik Kine u UN.

XS
SM
MD
LG