Linkovi

Savet bezbednosti UN produžio mandat vojne misije EU u BiH


ARHIVA: Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (Foto: AP/John Minchillo)
ARHIVA: Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (Foto: AP/John Minchillo)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je jednoglasno rezoluciju kojom je produžen mandat vojne misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini EUFOR.

Zapadne zemlje su na podržale visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, čijem se imenovanju protive Rusija i Kina, javlja Radio Slobodna Evropa - prenosi agencija Fonet.

Francuski ambasador Nikolas de Rivijer izjavio je da je od sukoba devedesetih godina prošlog veka Bosna i Hercegovina napravila veliki napredak uz značajnu podršku Evropske unije. Francuska je ponovila svoju privrženost evropskoj budućnosti BiH kao i ostalih zemalja Zapadnog Bakana.

On je naglasio da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH igra važnu ulogu i istakao da Francuska osuđuje svako preispitivanje teritorijalnoga integriteta BiH.

"Pozivamo određene lidere da prestanu s blokadama centralne vlade. Francuska osuđuje glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca", kazao je De Rivijer.

Predstavnica Velike Britanije ocenila je da se BiH suočava s najvećom pretnjom nakon rata.

Duboko smo zabrinuti zbog retorike podela koja dolazi iz Republike Srpske. Te aktivnosti koje uključuju i uključivanje vojske Republike Srpske poništavaju sav progres napravljen u proteklih 26 godina. To ugrožava ne samo mir i stabilnost u regionu već je i pretnja Dejtonskom sporazumu. Izražavamo podršku visokom predstavniku i Bonskim ovlašćenjima koje ima", rekla je britanska predstavnica.

Ambasadorka SAD Linda Tomas-Grinfild rekla je da zadovoljna što je Savet bezbednosti autorizovao još jednu misiju Eufora.

"Zahvaljujemo gospodinu (visokom predstavniku Kristijanu) Šmitu na izveštaju koji nam je podneo. Iako on nije danas s nama, još jednom mu se zahvaljujemo i iskazujemo podršku", rekla je američka ambasadorka.

"Opasna retorika, retorika mržnje, mora prestati. Milorad Dodik je pozvao na povlačenje iz zajedničke vojske i povlačenje iz državnih institucija. To je opasan put i za BiH i širi region Zapadnog Balkana. Zabrinuti smo njegovim najavama novog ustava Republike Srpske. Dejtonski sporazum je sačuvao mir. Suverenitet i teritorijalni integritet je ugrožen. Pozivamo na smirivanje situacije i deeskalaciju. Predsedništvo BiH se mora redovno sastajati kao i državni parlament", upozorila je Tomas Grinfild.

Sa druge strane Šmita Kina i Rusija smatraju privatnom osobom.

Kineski predstavnik rekao je tokom obraćanja da je probleme u BiH potrebno da rešavaju građani te zemlje.

Kina poziva međunarodnu zajednicu da preduzme balansiran pristup. Što se tiče OHR, Kina naglašava da u skladu s Dejtonskim sporazumom, Savet bezbednosit UN igra ključnu ulogu u njegovom imenovanju i to treba poštovati'', ukazao je kineski predstavnik.

Vasilij Nebenza, ruski ambasador pri UN, preneo je da je zabrinut zbog trenutne političke situacije.

Rusija je jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ne slažemo se s kolegama iz zemalja koje žele diktirati kako će se BiH ponašati. Bivši visoki predstavnik Valentin Incko je odlučio da kao autokrata nametne amandmane na Krivični zakon BiH. To je automatski potpalilo vatru u BiH koja se nije u potpunosti oporavila od sukoba. Potom je gospodin Šmit imenovan za novog visokog predstavnika uz kršenje međunarodnog prava. Jasno je da je ta pozicija upražnjena i da gospodin Šmit nije imenovan za visokog predstavnika. Savet bezbednosti ne može razmatrati primedbe privatne osobe'', kazao je Nebenza.

On je ponovio stav Rusije da je "OHR postao izvor velikih problema" i ocenio da je guranje prema unitarizaciji države u suprotnosti s Dejtonskim sporazumom.

Upozoravamo još jednom da se sva krivnja svaljuje na jednu stranu, na Republiku Srpsku. Uvereni smo da garancija pomirenju je da građani BiH sami odlučuju. Svako nametanje izvana je kontraproduktivno'', kazao je ambasador Rusije.

Posle višednevnog usaglašavanja, usvojen je tekst rezolucije kojom se podržava misija Eufora, a u kome se, međutim, ne pominju visoki predsednik i OHR.

XS
SM
MD
LG