Linkovi

Rusija prestaje da učestvuje u finansiranju kancelarije visokog predstavnika za BiH


ARHIVA - Kristijan Šmit u Berlinu, 3. januara 2018. (Foto: Reuters/Hannibal Hanschke)
ARHIVA - Kristijan Šmit u Berlinu, 3. januara 2018. (Foto: Reuters/Hannibal Hanschke)

Rusija je saopštila da je obustavila učešće u finansiranju kancelarije visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, budući da smatra da je sadašnji predstavnika postavljen na nelegalan način, prenosi agencija Rojters.

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) uspostavljena je u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u BiH. Uloga kancelarije bila je da nadgleda rekonstrukciju i primenu mira u zemlji razorenoj etničkim sukobima u kojima je poginulo 100.000 ljudi, podseća Rojters. Pored OHR, formiran je i Savet za implementaciju mira (PIC), kao neformalno telo koje okuplja sve međunarodne učesnike uključene u proces primene mira u Bosni i Hercegovini. Rusija i druge velike sile i međunarodne institucije su članice upravnog odbora PIC-a, koji se sastaje dva puta godišnje da bi procenio napredak BiH.

Međutim, proteklih godina, Rusija se često nije slagala sa zaključcima tog tela. Republika Srpska, koju Rusija podržava, odavno traži zatvaranje OHR.

Rusija se prošlog maja takođe nije složila sa odlukom Upravnog odbora da imenuje nemačkog političara Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH, i pokušala, zajedno sa Kinom da se u Savetu bezbednosti UN usvoji rezolucija kojim bi se Šmitu oduzela određena ovlašćenja, a Kancelarija visokog predstavnika zatvorila u roku od godinu dana. Ta inicijativa nije uspela.

Od tada, Rusija je isticala da Šmit ne može da se smatra visokim predstavnikom zato što njegovo imenovanje nije odborio Savet bezbednosti UN. Republika Srpska je prigrlila to mišljenje i odbija da prizna Šmita kao visokog predstavnika.

"Suspendovali smo svoje učešće u finansiranju OHR", saopštila je ruska ambasada u Bosni i Hercegovini, pozivajući se na "do sada neviđeno kršenje principa konsenzusa u radu Upravnog odbora PIC", kojim je Rusija efektivno isključena iz procesa donošenja odluka, uključujući i o budžetskim pitanjima.

Rusija će nastaviti isplate kada situacija u odboru postane ponovo konstruktivna, navodi se u saopštenju.

Stejt department, koji podržava Šmita, saopštio je da potezi Rusije na Zapadnom Balkanu podrivaju podršku evropskim integracijama regiona i narušavaju političku volju za sprovođenjem demokratskih reformi.

"Kancelarija visokog predstavnika je značajno doprinela miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini", izjavio je za Rojters portparol Stejt departmenta.

"Rusija već neko vreme ne učestvuje u radu Saveta za implementaciju mira".

XS
SM
MD
LG