Linkovi

Kosovo proslavilo Dan oslobođenja, 25 godina od dolaska međunarodnih snaga


Predsednica Kosova Vjosa Osmani tokom ceremonije u Prištini, 12. juna 2024. (Foto: AP/Visar Kryeziu)
Predsednica Kosova Vjosa Osmani tokom ceremonije u Prištini, 12. juna 2024. (Foto: AP/Visar Kryeziu)

Na Kosovu se povodom 25 godina od povlačenja srpskih i dolaska međunarodnih snaga, brojnim manifestacijama obeležava “Dan oslobođenja”.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer poručio je da je napredak Kosova u poslednjih 25 godina izvanredan. S druge strane političar Branimir Stojanović i književnik Živojin Rakočević smatraju da niko nema razloga za slavlje i da su Srbi u nikad težem položaju.

Obeležavanje 25. godišnjice od dolaska NATO trupa na Kosovo, koje je usledilo posle 78 dana bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, u Prištini je počelo svečanom sednicom kosovskog parlamenta. Sednica je počela intoniranjem kosovske i albanske himne i minutom ćutanja za poginule tokom 1998. i 1999.godine. Sednici su prisustvovali i predsednik Albanije Bajram Begaj, bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić i Vilijem Voker, tadašnji šef Verifikacione misije OEBS-a.

Kosovo obeležilo 25 godina od povlačenja srpskih i dolaska međunarodnih snaga
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:44 0:00

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da je NATO 1999. godine otvorio put ne samo slobodnom, već i nezavisnom i demokratskom Kosovu.

„Kada su mirovnjaci Kfora zakoračili na krvavu, smrskanu i porušenu zemlju Kosova, tada su se suze, vrisak i cveće pretvorili u zagrljaje koji su dočekali NATO vojnike. Stvorili su simfoniju emocija slobode. Kolone vojne mašinerije, buka NATO helikoptera, uniforme sa brojnim zastavama koje simbolizuju slobodu, a ne mržnju i nasilje, sve je to postalo simbol spasavanja naroda Kosova od istrebljenja koje je za cilj imao genocidni režim Srbije", rekla je Osmani na svečanoj sednici Skupštine Kosova.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer naveo je da je izvanredno ono što je Kosovo postiglo 25 godina posle oslobođenja, a izrazio je i ponos na partnerstvo SAD i Kosova. On je u video poruci podsetio da su “pre 25 godina na Kosovo stigle NATO snage”.

“Američko rukovodstvo je odigralo vitalnu ulogu u omogućavanju ovoga, pošto smo mi, zajedno sa našim saveznicima, jednom zauvek okončali užasnu kampanju etničkog čišćenja koju je Miloševićev režim vodio ovde na Kosovu”.

Hovenijer je istakao da su SAD ponosne na sve što je Kosovo postiglo proteklih 25 godina.

“Izgradili ste svoju suverenu, demokratsku i multietničku državu iz temelja. Ono što ste postigli je izvanredno. SAD su ponosne što su vaš partner dok obeležavate ovu važnu prekretnicu. Želeo bih da istaknem da je posvećenost SAD narodu Kosova snažna i stabilna kao i uvek. Stojimo uz narod Kosova protiv autoritarizma, protiv svakog pokušaja brutalnog suzbijanja i podele društva po etničkim ili verskim linijama, protiv nasilnog uništavanja života građana i protiv njihove volje. I ponosno i u potpunosti stojimo uz narod Kosova. S vama smo od početka. I sada smo sa vama. I radujemo se što ćemo stati uz vas u godinama koje dolaze. Čestitam“, rekao je Hovenijer.

ARHIVA - Albanske izbeglice u Makedoniji pozdravljaju britanski tenk na putu ka Kosovu, 12. juna 1999. godine (Foto: AP/Boris Grdanoski)
ARHIVA - Albanske izbeglice u Makedoniji pozdravljaju britanski tenk na putu ka Kosovu, 12. juna 1999. godine (Foto: AP/Boris Grdanoski)

S druge strane zamenik predsednika Srpskog narodnog pokreta Branimir Stojanović smatra da misija međunarodnih mirovnih snaga i organizacija čiji je posao bio da posle 12. juna 1999.godine na Kosovu zaštite sve građane, nije uspela.

"Nema razloga za slavlje"

“25 godina unazad Srbi trpe, stradaju, iseljavaju se i danas su u jako teškom položaju i zapravo vrlo je teško pronaći racionalan argument zašto Srba ovde još ima, jer posle 25 godina i svega onoga što smo preživeli zapravo je pravo čudo da nas ovde još ima. Toliki institucionalni pritisak čiji se intenzitet menjao, ali je i dalje prisutan, doveo je do toga da se broj Srba smanjuje iz dana u dan, a o povratku nema ni govora”.

Stojanović navodi i da Albanci na Kosovu trenutno nemaju razloga za slavlje.

“Albanci nemaju previše razloga za radovanje, jer broj onih koji odlaze odavde svakoga dana raste i taj odlazak neće jenjavati, jer očigledno je da političke elite koje 20 godina predstavljaju Albance nemaju šta da im ponude, osim jedne nacionalnističke priče i ništa više od toga”, rekao je Stojanović za Glas Amerike.

Književnik i novinar Živojin Rakočević rekao je za Glas Amerike da se “Kosovo nalazi u praznini koju su izazvale NATO bombe“ i da niko nema razloga za slavlje.

“Mir koji se danas slavi u Prištini nikome nije dobra doneo - 25 godina svedoci smo života u propalom miru, života van institucija, života van demokratije i života, što je najgore, bez nade. Da nije tako zar bi stotine hiljada Albanaca bežale odavde na zapad, da nije tako zar bismo mi 25 godina živeli u getima, zar bi u Evropi u 21. veku imali gradove u kojima je gotovo nemoguće sresti Srbina”, rekao je Rakočević.

Pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga marširaju tokom ceremonije obeležavanja 25. godišnjice dolaska međunarodnih snaga, 12. jun 2024. (Foto: AP/Visar Kryeziu)
Pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga marširaju tokom ceremonije obeležavanja 25. godišnjice dolaska međunarodnih snaga, 12. jun 2024. (Foto: AP/Visar Kryeziu)

U centru Prištine danas je organizovan i defile jedinica Kosovskih bezbednosnih snaga i kosovske policije.

Na današnji dan pre 25 godina na Kosovo su prve stigle ruske mirovne vojne snage koje su bile stacionirane na prištinskom aerodromu, a tokom dana došle su i snage NATO alijanse. Četiri godine kasnije ruski vojnici su se povukli iz Prištine, a na Kosovu su još prisutni vojnici iz različitih zemalja članica NATO-a.

XS
SM
MD
LG