Linkovi

Stejt department: Razočarani smo zbog akcije kosovske policije u bankama na severu Kosova


Simbol Stejt departmenta (Foto: AP/Mandel Ngan)
Simbol Stejt departmenta (Foto: AP/Mandel Ngan)

Američki Stejt department saopštio je u ponedeljak da je razočaran “što je Policija Kosova preduzela akciju u finansijskim institucijama na severu Kosova po nalogu ministarstva unutrašnjih poslova”.

Pitanja u vezi sa ovim kancelarijama bila su predmet dugih diskusija u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija. Ova akcija nije koordinirana sa međunarodnim partnerima i eskalira tenzije. To podriva percepciju o dobroj veri Kosova u rešavanju otvorenih pitanja sa Srbijom kroz dijalog koji vodi EU”, navodi se u odgovoru portparola Stejt departmenta Glasu Amerike.

Policija Kosova saopštila je da je na severu Kosova u ponedeljak zatvoreno šest filijala banke Poštanske štedionice. Kako je navedeno, na bankama su postavljena zvanična obeležja za njihovo zatvaranje, a sve "dalje policijske radnje će se sprovoditi u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima".

“Vlada SAD je dosledno pozivala na koordinaciju između naših vlada kako bi podržala napredak Kosova na njegovom evroatlantskom putu, a poslednji put je to uradila podsekretarka Elizabet Alen na svom sastanku sa premijerom (Aljbinom) Kurtijem 19. maja”, navode u Stejt departmentu.

Ponavljaju i “jasnu zabrinutost” SAD zbog primene izmenjene uredbe Centralne banke Kosova koja ograničava uvoz i upotrebu srpskog dinara na Kosovu.

“Pozivamo vladu Kosova da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kao odgovarajućem kanalu za rešavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije i da se pozabavi osnovnim potrebama svih svojih građana - uključujući i one iz srpske manjine - negativno pogođenim nedavnim promenama valutnih propisa”, kažu iz Stejt departmenta za Glas Amerike.

Akcija je, kako prenose mediji, pozivajući se na zamenika regionalnog komandira Policije Kosova Vetona Eljšanija sprovodena u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, na osnovu naloga tužilaštva i informacija da se tu odvijaju nezakonita poslovanja.

Preko Banke Poštanske štedionice isplaćuju se socijalna davanja, dečiji i roditeljski dodaci i ostale naknade koje za građane na Kosovu isplaćuje Srbija.

Đeljalj Svećlja, ministar unutrašnjih poslova Kosova, objavio je na Fejsbuku da je “u cilju utvrđivanja zakonitosti, posle komunikacije i zahteva nadležnih institucija i ovlašćenja tužioca, Kosovska policija u saradnji sa Poreskom upravom Kosova, u četiri opštine na severu Kosova, izvršila kontrolu i zatvaranje šest jedinica takozvane Poštanske štedionice (Banka Poštanska štedionica) kao nelegalne finansijske institucije Srbije u Republici Kosovo”.

“Vladavina zakona i reda, usluga svim građanima bez ikakve razlike i dalje će biti naš cilj kojem smo se kontinuirano zalagali. Čestitam svim institucijama na saradnji i prikazanom uspehu”, napisao je Svećlja.

Šta je sve zaplenjeno u filijalama Poštanske štedionice

U saopštenju Policije Kosova se navodi da su u ovoj policijskoj operaciji, “gde je zatvoreno šest ilegalnih jedinica takozvane „Banke Poštanske Štedionice“, oduzeti razni materijalni dokazi kao što su:

• Oko 1.600.000 evra,

• Oko 74.700.000 dinara,

• Oko 19.500 franaka,

• Oko 13.800 američkih dolara,

• Oko 40 australijskih dolara.

• Relevantna dokumentacija i dokazi u vezi sa slučajem.

Prema odluci Centralne banke Kosova, evro je postao jedina zvanična valuta od 1. februara - što znači da je u platnom prometu ukinuta upotreba nacionalne srpske valute dinara.

Odluka je izazvala burne reakcije zvaničnog Beograda, ali i znatnu zabrinutost srpske zajednice na Kosovu kojoj Srbija iz budžeta isplaćuje plate, penzije, socijalnu pomoć i druga primanja.

Kritikovali su je i međunarodni partneri, uključujući SAD, zbog načina na koji je saopštena i kratkog roka datog za njenu primenu.

XS
SM
MD
LG