Linkovi

EU osudila zatvaranje srpskih banaka na severu Kosova


Portparol EU Peter Stano, arhivska fotografija (European Commission)
Portparol EU Peter Stano, arhivska fotografija (European Commission)

Evropska unija kritikovala je akciju kosovske policije u kojoj je zatvoreno šest filijala srpskih banaka na severu Kosova, posle zabrane upotrebe dinara.

Zatvaranje banaka rezultiralo je gubitkom svih srpskih finansijskih institucija na severu Kosova.

"U kontinuiranom odsustvu održivih alternativnih rešenja, ovo će imati negativan uticaj na svakodnevni život i uslove u kojima žive Srbi na Kosovu, kao i druge zajednice koje su dobijale novac iz Srbije", rekao je portparol EU Peter Stano.

Kosovo je u februaru zabranilo upotrebu dinara u većinski srpskim sredinama, pa je stanovništvo moralo da pređe na evro koji se koristi u drugim delovima Kosova.

Mnogi Srbi se oslanjaju na finansijsku pomoć vlade u Beogradu, koja im je šalje u dinarima. Srbija takođe finansira zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i penzioni sistem za Srbe na Kosovu.

Vlada Kosova je saopštila da nisu zabranjene isplate Srbima i da one mogu da se obavljaju u evrima.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja kazao je da je zatvaranje banaka u skladu sa "vladavinom prava i uspostavljanjem reda".

Stano kaže da "akcija kosovske policije pokazuje da tamošnje vlasti i dalje prvenstveno reaguju jednostrano i nekoordinisano, umesto da sarađuju sa prijateljima i saveznicima".

Dve strane su održale nekoliko sastanaka o temi dinara, ali dogovor nije postignut.

XS
SM
MD
LG