Linkovi

Stotine migranata stiglo do obala Italije tokom vikenda


Migranti koje su spasili volonteri "Oušn kinga", broda koji traga za migrantima i spasava ih, u vlasništvu NVO SOS Mediteran i Međunarodne federacije Crvenog krsta, 27. avgusta 2022.
Migranti koje su spasili volonteri "Oušn kinga", broda koji traga za migrantima i spasava ih, u vlasništvu NVO SOS Mediteran i Međunarodne federacije Crvenog krsta, 27. avgusta 2022.

Italijanske vlasti nastoje da umanje prenatrpanost u skloništima nakon što su desetine čamaca sa ukupno oko 1.000 migranata stigle do južnih obala Italije i dva njena mala ostrva tokom vikenda.

Skoro 50 čamaca stiglo je između petka uveče i subote na ostrvo Lampeduza kod Sicilije, javljaju državni radio i drugi italijanski mediji. Drugi čamci koji su prevozili migrante stigli su do Pantelerije, još jednog malog ostrva koje vole turiste.

Stotine migranata izašlo je na obalu na tim ostrvima iz prave flotile krijumčarskih plovila. Nekoliko brodova koje su porinuli krijumčari sa migrantima imalo je samo osam putnika, ali drugi su imali oko 100 putnika, od kojih su mnogi ljudi iz Tunisa, navodi se u izveštajima.

Drugi čamci stigli su do obala italijanskog kopna u subotu, bez pomoći ili uz pomoć plovila italijanske obalske straže.

Italijanska novinska agencija ANSA saopštila je da su 92 migranta, većinom iz Avganistana, u subotu jedrilicom stigla do Pulje, koja se nalazi na "peti" poluostrva nalik na čizmu. Drugi su migranti doplovili do Kalabrije, na "prstima" poluostrva, dok su neki čamci tokom poslednja dva dana stigli do Sicilije i Sardinije, dva najveća italijanska ostrva.

Na Sardiniji, paravojna policija Karabinjeri uočila je 29 migranata kako hodaju duž puta, saopštila je ANSA.

Humanitarna organizacija Lekari bez granica objavila je na Tviteru da je jedan od njenih spasilačkih brodova, Geo Barents, spasio 25 migranata, uključujući pet maloletnika, iz malog čamca u nevolji u međunarodnim vodama u blizini Libije u subotu uveče.

Geo Barents je već imao akcije izvlačenja migranata na siguro u inostranstvu u drugim spasilačkim operacijama, saopštila je grupa.

Iskrcavanjem stotina migranata iz čamaca poslednjih dana, sklonište u koje su privremeno smešteni spašeni migranti na Lampeduzi brzo je postalo pretrpano. List Korijere dela sera javio je da u skloništu smešteno 1.500 tražilaca azila, što je skoro četiri puta veći broj od kapaciteta.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova organizovali su da komercijalni putnički trajekt da sa Sicilije otplovi do Lampeduze, gde se očekivalo da će stići u nedelju uveče i gde bi ukrcati 250 migranata i odveo ih do sicilijanskih skloništa za migrante, kako bi se smanjila gužva na objektu na malom ostrvu.

Dok su stotine hiljada migranata isplovile sa libijskih obala na krijumčarskim čamcima u poslednjih nekoliko decenija, mnogi su krenuli i iz Tunisa.

Italijanski mediji su primetili da je tuniska obalska straža osujetila najmanje nekoliko desetina pokušaja plovila prepunih migranta da krenu prema Italiji i spasila mnoge druge iz brodova u nevolji u petak i subotu.

XS
SM
MD
LG