Linkovi

Ambasador SAD u BiH: Svi moraju da prihvate istinu o genocidu u Srebrenici


Arhiva - Majkl Marfi, ambasador SAD u Bosni i Hercegovini, tokom intervjua za Bosanski servis Glasa Amerike, 11. aprila 2024.
Arhiva - Majkl Marfi, ambasador SAD u Bosni i Hercegovini, tokom intervjua za Bosanski servis Glasa Amerike, 11. aprila 2024.

Dan pred obeležavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici, američki ambasador u Bosni i Hercegovini Majkl Marfi izjavio je da je važno da svi prihvate istinu o onome što se dogodilo u Srebrenici i da ukazuju čast žrtvama u vreme kada se genocid poriče, i kada je to sve češće, i u sve ružnijim oblicima.

SAD su uz žrtve i njihove porodice i ukazujemo im počast danas i zauvek, rekao je Marfi u Srebrenici, prenosi FoNet izveštaj BHRT.

Marfi je rekao da je njegova poruka svim političarima u Bosni i Hercegovini i globalno da se mora priznati i prihvatiti istina o onome što se dogodilo na području Srebrenice.

"Moramo podučavati o tome buduće generacije, iskazivati počast žrtvama i podržati one koji rade na pronalasku posmrtnih ostataka nestalih", poručio je Marfi.

Marfi je rekao i da su SAD ponosne na to što su bile kosponzori rezolucije o genocidu u Srebrenici i što su za nju glasale u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Smatram da je obaveza međunarodne zajednice da jasno i glasno kaže šta se dogodilo i da se održava kultura sećanja, zaključio je američki ambasador.

Ambasada reagovala na defile srpskih kadeta u Prijedoru

Ambasada SAD u Sarajevu reagovala je i na javne istupe nekih zvaničnika Republike Srpske tokom posete vojnih i policijskih kadeta Vojske Srbije Prijedoru, povodom obeležavanja godišnjice Bitke na Kozari - događaja koji je izazvao burne reakcije u BiH.

"Građani BiH imaju pravo da s poštovanjem odaju počast svim nevinim žrtvama prošlih ratova. Ovo uključuje žrtve užasnih zločina i masakra koje su počinile snage Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i nacista nakon partizanske ofanzive na Kozari 1942. godine, kao i žrtve genocida koji su počinili elementi Vojske Republike Srpske (VRS) jula 1995. godine u Srebrenici i oko nje", navodi se u saopštenju Ambasade objavljenom na profilu na platformi Eks.

"Svi imamo obavezu da priznamo istinu o ovim i drugim ratnim zločinima počinjenim na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i da odamo počast žrtvama. Ovo se posebno odnosi na zvaničnike BiH – bošnjačke, hrvatske, srpske i druge – na svim nivoima vlasti", dodaje se.

Ambasada, međutim, ocenjuje da su "nažalost, neki zvaničnici Vlade RS odlučili da instrumentaliziraju posetu srpskih policijskih i vojnih kadeta BiH 6. i 7. jula kako bi podigli tenzije i dodatno podijelili narod u Bosni i Hercegovini".

"Namerno provokativna retorika i aktivnosti, posebno u Prijedoru, tokom iste sedmice obilježavanja genocida u Srebrenici, bile su neodgovorne i potkopavaju napore da se promoviše pomirenje", zaključuje se u saopštenju diplomatskog predstavništva SAD u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG