Linkovi

Brnabić u Banjaluci: Srbija se protivi urušavanju Dejtona, regionu potreban mir


Arhiva - predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić (foto: Fonet / Zoran Mrđa)
Arhiva - predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić (foto: Fonet / Zoran Mrđa)

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je u utorak na svečanoj sednici Skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) u Banjaluci da Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum i protivi se "njegovom daljnjem urušavanju", a posebno kada je reč o slabljenju ingerencija ili dovođenju u pitanje postojanja RS.

Ona je kazala da Srbija "voli RS, ali i poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da želi najbolje veze sa Sarajevom".

Molim za samo dve stvari - za poštovanje Dejtona, što podrazumeva dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je Republika Srpska neprikosnovena i nepovrediva, poštovanje srpskog naroda ma gde on živeo - ništa manje i ništa više od toga. Srbija želi mir i saradnju. Ko želi da ruši Dejtonski sporazum, želi nestabilnost“, navela je.

Njena poseta Banjaluci dolazi nekoliko dana pošto su se kadeti Vojske Srbije defilovali u Prijedoru u okviru ceremonije obeležavanja godišnjice Bitke na Kozari, što je izazvalo brojne kritike centralnih vlasti u Sarajevu i otvorilo pitanje da li im je i ko dao dozvolu za dolazak.

Brnabić boravi u zvaničnoj poseti Banjaluci, prvi put nakon što je 8. juna u Beogradu održan "Svesrpski sabor", na kome je usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Govoreći u entitetskoj skupštini, Brnabić je kazala da je "Svesrpski sabor" bio dan kad se "slavilo zajedništvo".

"Dan u kome smo uradili nešto za nas, a ne nešto protiv nekoga. Nijednom rečju nismo uvredili nijedan drugi narod niti povredili teritorijalni integritet druge države. Obeležili smo i proslavili sve što nas spaja. Nema jake Republike Srpske bez Srbije, niti jake Srbije bez Republike Srpske. Јedino zajedno možemo ići napred", kazala je.

Deklaracija usvojena na "Svesrpkom saboru" potvrđena je početkom prošle nedelje u skupštini RS, a Brnabić je najavila da će isto uskoro uraditi i paralament u Srbiji.

Održavanje "Svesrpskog sabora" kritikovali su predstavnici centralnih BiH vlasti u Sarajevu, kao i ambasada SAD u ovoj zemlji saopštivši da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru predstavljaju "napad na Dejtonski sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine".

U njoj se, između ostalog, navodi da "srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu" i traži se poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Kroz Deklaraciju, koju su usvojile dve vlade, a ratifikovala Narodna skupština Srpske, mi smo pozvali na mir, poštovanje Dejtonskog sporazuma, pijetet prema svim žrtvama", navela je.

Na internet stranici Skupštine RS navedeno je da je nakon redovne sednice planirana i posebna sednica, na kojoj bi trebalo biti raspravljano o dokumentu o "razdruživanju" dva entiteta u Bosni i Hercegovini.

Vlada RS je 23. maja na sednici u Srebrenici najavila sastavljanje dokumenta o razdruživanju i saopštila da će on, kada bude kompletiran, biti upućen vlastima Federacije BiH na razmatranje.

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Evropska unija su ubrzo nakon ovih najava poručile da je "mirno razdruživanje" nemoguće po pravnim propisima u BiH.

Tokom boravka u Banjaluci Brnabić se osvrnula i na boravak kadeta beogradske Vojne akademije u Bratuncu i Prijedoru, ističući da je diskusija o tome bila "izmišljeni incident".

Kadeti i starešine Vojne akademije u Beogradu marširali su proteklog vikenda kroz Prijedor, na poziv Vlade entiteta Republika Srpska.

Njihov dolazak, pored ostalih, osudila su dva člana Predsedništva BiH, Željko Komšić i Denis Bećirović.

Kazali su kako nisu dali odobrenje za njihov ulazak i zatražili istragu od Ministarstva odbrane i Ministarstva spoljnih poslova BiH, ali i reakciju međunarodne zajednice.

U tekstu su korišćeni pojedini materijali agencije Fonet

XS
SM
MD
LG