Linkovi

Senatori sa zvaničnicima Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije: Zapadni Balkan ključan za evropsku bezbednost


US Senators with officials from Western Balkans NATO member countries
US Senators with officials from Western Balkans NATO member countries

Američki senatori Džin Šahin iz Demokratske stranke i Tom Tillis, republikanac, kopredsjedavajući NATO posmatračke grupe Senata SAD, sastali su se u utorak sa premijerom Albanije Edijem Ramom, premijerom Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim i ministrom inostranih poslova Crne Gore Filipom Ivanovićem kako bi pričali o "važnom doprinosu svake zemlje NATO alijansi, kontinuiranoj podršci Ukrajini i ulozi balkanskih zemalja u unapređenju regionalne stabilnosti", navodi se u saopštenju iz kabineta senatorke Šahin. Takođe je razgovarano o tome kako Sjedinjene Države mogu da nastave podršku nastojanjima tih zemalja za članstvo u EU. Šahin i Tilisu su se pridružili američki senatori republikanci Majk Raunds, Džeri Moran i Pit Rikets.

„Imamo priliku da pokažemo svoju posvećenost Zapadnom Balkanu tako što ćemo podržati napredak svake zemlje ka članstvu u EU, kako bi naša transatlantska alijansa postigla regionalnu i globalnu stabilnost“, rekla je Šahin.

„Bilo je sjajno sresti se sa liderima ovih važnih zemalja. Naše nepokolebljivo jedinstvo jasno pokazuje da će Sjedinjene Države biti odlučne u slabljenju napora za podrivanje mira i stabilnosti u regionu", dodala je senatorka u saopštenju.

„Današnji sastanak sa liderima Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore bio je produktivan razgovor o njihovom napredovanju ka članstvu u EU“, rekao je Tilis.

„Region Zapadnog Balkana je od ključnog značaja za evropsku bezbednost, i kao kopredsedavajući NATO posmatračke grupe u Senatu, jasno smo stavili do znanja da su Sjedinjene Države posvećene suprotstavljanju totalitarnim režimima, posebno kada Rusija nastavlja nelegalni rat protiv Ukrajine i preti našim NATO saveznicima. Drago mi je da imam priliku da čujem lidere ovih zemalja i da produbim postojeću saradnju sa našim partnerima", naveo je Tilis, a prenosi se u saopštenju.

Šahin: Zabrinutost zbog Crne Gore, Kosovu i Srbiji ističe vrijeme
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Visoka članica senatskog Odbora za spoljne poslove, Šahin je jedna od vodećih ličnosti koje se u gornjem domu američkog Kongresa bave regionom. Senatorka Šahin je u aprilu pozdravila usvajanje svog Zakona o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana u odboru, iza koga stoje obe stranke. Predvodila je tri kongresne delegacije u regionu u protekle dve godine, a nedavno je predvodila delegaciju sa američkim senatorom Piterom Velčom u Severnoj Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Senatorka Šahin takođe predvodi napore za usvajanje Zakona o sećanju na Srebrenicu, koji je predstavljen u oktobru 2023. Takođe su ga podržale obe stranke.

XS
SM
MD
LG