Linkovi

Dolazak kadeta Vojske Srbije u Prijedor: Da li su imali dozvolu vlasti BiH i kakve su reakcije?


Mladići i devojke obučeni u uniforme Vojske Srbije, za koje se kasnije ustvrdilo da nisu pripadnici Vojske već kadeti Vojne akademije, marširaju tokom obeležavanja godišnjice Bitke na Kozari, u Doboju, BiH, 7. jula 2024 (foto: X profil predsednika RS Milorada Dodika)
Mladići i devojke obučeni u uniforme Vojske Srbije, za koje se kasnije ustvrdilo da nisu pripadnici Vojske već kadeti Vojne akademije, marširaju tokom obeležavanja godišnjice Bitke na Kozari, u Doboju, BiH, 7. jula 2024 (foto: X profil predsednika RS Milorada Dodika)

Marš mladih kadeta i kadetkinja Vojske Srbije u Prijedoru u Republici Srpskoj, entitetu Bosne i Hercegovine, tokom ceremonije obeležavanja 82. godišnjice Bitke na Kozari, izazvao je burne reakcije javnosti i političara u Sarajevu, otvorivši pitanje da li im je i ko dozvolio učešće u toj manifestaciji.

U tom gradu na severozapadu Bosanske Krajine je tokom rata u Bosni i Hercegovini ubijeno 3.176 ubijenih stanovnika Prijedora i okoline, od čega 102 dece. Građani muslimanske veroispovesti su u tom mestu bili primorani da nose bele trake i da domove označe belim platnom.

Pre dolaska u Prijedor kadeti Vojske Srbije boravili su u Bratuncu - gde su prisustvovali obeležavanju sećanja na žrtve građanskog rata srpske nacionalnosti.

Reč je o ukupno 3.276 žrtava koje su ubijene za četiri godine u ratu na prostoru Srebrenice, Bratunca, Srednjeg Podrinja i opština regije Birač.

Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova BiH, rekao je za Federalnu novinsku agenciju (FENA) da je u Ministarstvo stigla najava o posjeti delegacije, te da je postupio "u skladu sa zakonom".

"Naša obaveza isključivo i jedino jeste da je proslijedimo na tri adrese, a to su Granična policija BiH, Ministarstvo bezbjednosti BiH, odnosno Direkcija za koordinaciju policijskih tijela i Uprava za indirektno oporezivanje. U skladu s procedurama, to smo uradili uobičajeno, onako kako uvijek radimo", kazao je Konaković.

Osim kadeta Vojske Srbije defileu su učestvovali i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović i državni sekretar u tom ministarstvu Zoran Antić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je na društvenoj mreži Eks podelio prilog RTRS naslovljen sa "Svečani defile Vojske Srbije kroz Prijedor uoči obeležavanja Bitke na Kozari", uz komentar "Konačno".

Bitka na Kozari, čija godišnjica se obeležava, odigrala se u 1942. tokom Drugog svetskog rata, kada su se partizanske jedinice sukobile sa vojskom nacističke Nemačke i ustašama - pripadnicima vojske kvislinške Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Burne reakcije u BiH

Član Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je u prvoj reakciji da se mora utvrditi ko je dozvolio ulazak Vojske Srbije na teritoriju BiH.

"Prvo i osnovno pitanje ovde je, ko je odobrio ulazak vojske Srbije u BiH? Predsedništvo BiH to nije učinilo", rekao je Komišić za Radio Sarajevo. "To se odmah mora utvrditi. Ako nije ni Ministarstvo odbrane, onda je reč o klasičnom aktu agresije", naveo je Komšić.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez izjavio je zatim za BH portal Klix.ba da Ministarstvo odbrane BiH nije pozvalo, ni odobrilo ulazak vojnika Vojske Srbije u BiH.

"Nismo ih mi pozvali. Ministarstvo odbrane BiH nikakve veze s ovim i ovo nije u planu vojne bilateralne saradnje između BiH i Srbije", rekao je on i pojasnio da Prijedorom nisu marširali pripadnici Vojske Srbije već mladi kadeti Vojne akademije koje je "Republika Srpska dovela da bi ih pokazala ao vojnike".

"Međutim, nisu mogli ući da ih neko nije pozvao, neko ih je morao pozvati iz BiH, a radi se o kadetima, nije to vojska, to se podvodi pod obrazovanje i to je nečija druga nadležnost", rekao je Helez, navodeći da sa njima može doći i oficir, ali to je profesor.

"Sve dok ne završi i ne dobije čin kadet nije vojnik. Prema našim informacijama, mislim da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS našlo neku zakonsku osnovu da ih pozovu kao učenike, a onda da to prikažu kao vojsku", zaključio je Helez.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izjavio je da odobrenje za dolazak pripadnika Vojske Srbije u Prijedor nije dalo Predsedništvo.

Bećirović sa Šmitom: Defile početak realizacije deklaracije Svesrpskog sabora

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović u ponedeljak o defileu u uniformama Vojske Srbije kroz Prijedor razgovarao sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom.

Kako je saopštio na svom Fejsbuk profilu, Bećirović je povezao defile uniformisanih ljudi sa nedavno usvojenom deklaracijom svesrpskog sabora, ocenivši da je događaj u Prijedoru "najava početka realizacije Vučićeve velikosrpske i antidejtonske deklaracije ulazak pripadnika Vojske Srbije na teritoriju nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine".

Šmit je istakao da su državne granice BiH međunarodno priznate i zaštićene, te da je neupitan njen suverenitet i teritorijalni integritet.

On je naglasio da su nedopustivi udari na Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak BiH, kao i da će svi oni koji to budu činili snositi posljedice, preneo je Bećirović u poruci na Fejsbuku.

Defile Vojske Srbije u Prijedoru, gradu u kojem su nesrbi označavani belim trakama pre nego što su odvedeni u koncentracione logore smrti, predstavlja još jednu najavu početka realizacije Vučićeve velikosrpske i antidejtonske deklaracije, usvojene 8. juna u Beogradu, kazao je Bećirović.

Poručio je da međunarodna zajednica mora "ozbiljno i na vreme shvatiti opasan sadržaj usvojene deklaracije svesrpskog sabora, koja predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta Bosne i Hercegovine".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ustvrdio je da da su poštovane sve procedure prilikom odlaska kadeta beogradske Vojne akademije u Bosnu i Hercegovinu.

Vučić je rekao da nije prvi put da kadeti Vojne akademije u Beogradu učestvuju na defileima u BiH, te da je Srbija uradila sve po zakonima i procedurama, kako je naveo, baš onako kako treba.

"Ovo je osma godina da idu i nikada nije bio problem, a sada je problem", rekao je Vučić televiziji Pink - iznevši optužbu da deo političara i medija Bosne i Hercegovine vodi hajku protiv Srbije.

Evropska komisija: Izbegavati postupke koji utiču negativno

Evropska komisija je saopštila da bi "trebalo izbegavati postupke i izjave koje negativno utiču na dobrosusedske odnose i doprinose političkim podelama".

"Evropska unija očekuje da se svi u regionu fokusiraju na izgradnju konstruktivnih i kooperativnih odnosa, promovisanje klime međusobnog poverenja, negovanje dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje", naveli su u Briselu za televiziju N1 i istakli da su to principi i vrednosti za koje se EU zalaže.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da je Evropska unija "posvećena EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje".

"Kozara sinonim za beskompromisnu želju za slobodom"

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović koji je u ime Vlade Srbije odao počast i položio venac na ceremoniji, rekao je da je reč "Kozara" sinonim za bezuslovnu i beskompromisnu želju za slobodom, ali i za bezumno i nemilosrdno ubijanje srpskih civila: nemoćnih staraca, žena i dece u Drugom svetskom ratu.

"Sećanje na ovaj genocidni ratni zločin, služi kao podsetnik da zlo zaista hoda zemljom zbog čega moramo da čuvamo budnost, kako se ono nikada više ne bi ponovilo", kazao je Starović i istakao da poruka da Srbija i Republika Srpska žele mir i da će znati kako da ga sačuvaju, mora biti jasna i glasna, saopštilo je njegovo ministarstvo.

"Nikakvog rata na ovim prostorima ne može i neće biti, a Republike Srpske će biti dok je sveta i veka", poručio je Starović.

Na Memorijalnom zidu centralnog spomenika upisana su imena 9.921 poginulog borca u borbama na tom području tokom Drugog svetskog rata.

Tokom Bitke na Kozari ubijeno je 40.000 civila, dok je 68.000, među kojima više od 23.000 dece, zarobljeno i odvedeno u logore mahom Jasenovac i Staru Gradišku.

U tekstu su korišćeni materijali agencije FoNet.
XS
SM
MD
LG