Linkovi

Kosovo proglasilo 11. jul za Dan sećanja na genocid u Srebrenici


Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom sednice vlade (Foto: Vlada Kosova)
Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom sednice vlade (Foto: Vlada Kosova)

Vlada Kosova proglasila je 11. jul kao Dan sećanja na genocid u Srebrenici. Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je na sednici Vlade da je važno da se ne zaboravi stradanje “8.372 muškaraca i dečaka iz Srebrenice, koje su ubile srpske snage u najvećem masakru koji se desio u Evropi od Drugog svetskog rata”.

“Danas se pridružujemo sećanju na 11.jul, kao dan izvršenja genocida u Srebrenici, na osnovu Rezolucije koju smo usvojili u Skupštini Kosova koja osuđuje genocid u Srebrenici, u skladu sa Rezolucijom Evropskog parlamenta i Rezolucijom usvojenom u UN-u. Ove je jedan plemenit i prikladan čin u ime Kosova i naše želje za pravdom i mirom. Da se ne zaboravi i da se ne ponovi više genocid ni Bosni i Hercegovini, ni na Kosovu, ni bilo gde u našem regionu i u svetu".

Kurti je osudio nedavnu paradu pripadnika srpskih oružanih snaga u Prijedoru,

“Pripadnici oružanih snaga, kadeti i veterani Vojne akademije u Beogradu su prošle nedelje paradirali u Prijedoru, bez saglasnosti i dozvole države Bosne i Hercegovine. Samo četiri dana pre obeležavanja sećanja na genocid u Srebrenici”, rekao je Kurti.

Kosovo proglasilo Dan sećanja na genocid u Srebrenici
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Predlog da se 11. jul na Kosovu proglasi danom sećanja na genocid u Srebrenici, podnela je zamenica premijera Kosova iz bošnjačke zajednice Emilija Redžepi.

“Neka ovaj dan bude trajni podsetnik, na našu zajedničku patnju i tugu, našu snagu da zajednički gradimo svetliju budućnost i našu posvećenost očuvanju istine, mira, pravde i ljudskih prava. Ovaj predlog podnosim na razmatranje i usvajanje na osnovu Zakona o zvaničnim praznicima u Republici Kosova”, rekla je Emilija Redžepi.

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić, jedini srpski ministar u Vladi Kosova, podržao je usvajanje ove odluke, ali je istakao da ne treba generalizovati odgovornost za dešavanja u Srebrenici na srpski narod ili bilo koju državu, već na individualne počinioce koji su za to odgovorni.

“Smatram da je vrlo bitno da zločin i genocid ima svoje ime i prezime i da ne smemo ni na koji način generalizovati na određeni narod ili određenu zemlju, nego na individualne počionioce koji su to radili, ne misleći za opšte doro ni žrtava, niti svog naroda. Prema tome to su indvidualni slučajevi, i ti ljudi koji su to radili treba naravno da odgovaraju za sve počinjene zločine i za sve ono što su uradili, ali ni na koji način ne treba okarakterisati jedan narod ili jednu zajednicu kao odgovorne za zločine koji su se desili”, rekao je Rašić.

Današnje zasedanje Vlade je započelo minutom ćutanja u čast žrtava u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG