Linkovi

Srpski i albanski novinari obležili Dan slobode medija na Kosovu


ILUSTRACIJA - Novinar radi za svojim računarom (Foto: VOA)
ILUSTRACIJA - Novinar radi za svojim računarom (Foto: VOA)

Svetski dan slobode medija srpski i albanski novinari na Kosovu obeležili su posebnim događajima u Prištini i Gračanici. Srbi su zatražili formiranje međunarodne komisije za slučajeve ubijenih i otetih novinara, a Albanci od kosovskih vlasti da poštuju rad novinara.

Pod motom „Mediji nisu neprijatelji“ u organizaciji Udruženja novinara Kosova koje okuplja uglavnom albanske novinare, u Prištini je ispred zgrade vlade Kosova obeležen svetski dan slobode medija. Predstavnici ovog udruženja zatražili od predstavnika vlasti da poštuju rad novinara.

"Retko se dešava da političari budu zadovoljni radom medija, a novinari tako nešto ne traže i ne očekuju. Ali ono što očekuju jeste da ljudi na vlasti prepoznaju ulogu i profesiju novinara i da to poštuju. Umesto raspirivanja mržnje prema novinarima, politička moć onih koji su danas na vlasti treba da se iskoristi za unapređenje novinarskog okruženja tako što će se prvo odgovoriti na sve kritike koje iznose verodostojni međunarodni izveštaji“, rekao je predsednik Udruženja novinara Kosova Džemailj Redža.

Obeležavanje Svetskog dana slobode medija u Gračanici je počelo tradicionalnom akcijom „Pet minuta gormoglasne tišine“ u 11 sati i 55 minuta, čitanjem proglasa Udruženja novinara Srbije (UNS) u kojem su analizirani događaji i problemi sa kojima su se novinari suočavali poslednjih godinu dana.

Istaknuto je da je prethodnih godina Evropska federacija novinara, na predlog UNS-a, usvojila dve Rezolucije o ubijenim i kidnapovanim novinarima na Kosovu od 1998 – 2005. godine, kojim je predviđeno i formiranje Međunarodne ekspertske komisije koja bi istražila ova ubistva i nestanke. Sa skupa je zatraženo hitno osnivanje te komisije.

“Tražimo i da svi pregovori Kosova o viznoj liberalizaciji sa Evropskom unijom budu uslovljeni rezultatima ovih istraga”, naveo je čitajući proglas Udruženja novinara Srbije Goran Avramović, član Uprave UNS-a.

Putem video poruke novinarima i medijskim radnicima u Gračanici obratio se i šef Misije OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport, koji je poručio da slučajevi ubijenih i kidnapovanih novinara na Kosovu moraju biti istraženi do kraja.

Mladi satiričar i aforističar iz Kosovskog Pomoravlja jedini dobitnik Vibove nagrade sa Kosova Jovan Zafirović, govorio je svoje aforizme.

„Samo slepci kao najbolje rešenje vide rat“.

„Veruje se da su političari i vampiri jedno te isto, ali nisu - o vampirima su strašne priče izmišljene“.

„Oseća se sloboda medija, zatvorite kovčeg“.

XS
SM
MD
LG