Linkovi

Đukanović u Prištini: Crna Gora podržava prijem Kosova u Savet Evrope


Predsednici Crne Gore i Kosova Milo Đukanović i Vjosa Osmani, u Prištini 18. maja 2022. (Foto: VOA)
Predsednici Crne Gore i Kosova Milo Đukanović i Vjosa Osmani, u Prištini 18. maja 2022. (Foto: VOA)

Crna Gora podržava prijem Kosova u članstvo Saveta Evrope rekao je u Prištini predsednik Crne Gore Milo Đukanović. Prvu zvaničnu posetu Kosovu Đukanović je započeo razgovorom sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, koja ga je dočekala u Prištini uz najviše počasti.

Posle razgovora, Đukanović i Osmanijeva su istakli dobru saradnju između Kosova i Crne Gore. Na konferenciji za novinare predsednica Kosova je navela da je zatražila podršku Crne Gore za prijem Kosova u Savet Evrope i druge međunarodne organizacije.

“Kao što znate, od posebne važnosti, pogotovo zbog trenutne bezbednosne situacije u Evropi jeste NATO, a za Kosovo je posebno bitno Partnerstvo za mir, kao prvi korak u pravcu učlanjenja u NATO. Crna Gora je jasan primer kako je učlanjenje u NATO poslužilo samo jačanju bezbednosti našeg regiona. Stoga bi se i na učlanjenje Kosova trebalo gledati iz ove prizme doprinosa većoj stabilnosti i bezbednosti čitavog Zapadnog Balkana”, rekla je Vjosa Osmani.

Predsednik Crne Gore naveo je da je logično da Kosovo postane deo evropskih integracija i da će Crna Gora “nastaviti da radi ono što je radila i u prethodnom periodu, razumevajući potrebu Kosova da kao nezavisna država, bude deo savremenih političkih i ekonomskih integracija”.

“Crna Gora je država koja je oktobra 2008. godine priznala nezavisnost Kosova i nakon toga je potpuno jasan i naš stav prema logičnoj potrebi Kosova da postane deo evropskih i širih organizacija i integracija. Dakle, razumemo da je blagodet ne samo za Kosovo već i za region svako novo članstvo u Savetu Evrope imajući u vidu značaj koji ta organizacija ima”, naveo je Đukanović.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović istakao je da njegova zemlja podržava dijalog Beograda i Prištine i da se nada da će biti postignut sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum od kojeg će koristi imati čitav region.

"Crna Gora kao država koja je je pokazala istrajnost pa i umeće da političkim putem rešava sva otvorena pitanja sa susedima podržava politički dijalog koji postoji između Prištine i Beograda, i verujemo da jedino politički dijalog može dovesti do sveobuhvatog i pravno obavezujućeg sporazuma koji će obezbediti da se Kosovo razvija na temeljima multietničke demokratije i da odnosi između Kosova i Srbije krenu putem obnove poverenja i putem dobrog razvoja. Verujemo da je važno da se bude istrajan u tom političkom procesu, jer to nije samo pitanje koje se tiče samo Kosova i Srbije, to je pitanje koje se tiče stabilnosti regiona", kazao je Đukanović.

Milo Đukanović će na Kosovu boraviti i sutra, za kada je predviđen sastanak sa predstavnicima crnogorske zajednice na Kosovu. Planirano je i da obiđe bazu KFOR-a, a zajedno sa Vjosom Osmani, govoriće i na manifestaciji "Dani Crnogoraca na Kosovu" u organizaciji Udruženja Crnogoraca "Lovćen".

XS
SM
MD
LG