Linkovi

Bajdenov tim upozorava da se imigraciona politika neće promeniti preko noći


Migranti na granici SAD i Meksika
Migranti na granici SAD i Meksika

Savetnici izabranog predsednika SAD Džoa Bajdena upozoravaju da će novoj administraciji biti potrebno vreme da promeni imigracionu politiku koju je sprovodila administracija Donalda Trampa.

U intervjuu za španski servis EFE, Bajdenova buduća savetnica za unutrašnju politiku Suzan Rajs i savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk O Saliven, poručili su da politika Trampove administracije, čiji je cilj bio da se spreče masovne imigracije, neće nestati preko noći.

"Nešto ćemo odmah moći da preduzmemo, za druge stvari će biti potrebno vreme, ali situacija na granici se neće promeniti brzo, jer je u prethodne četiri godine načinjena velika šteta. Ali, sve ćemo probati da rešimo", rekla je Rajs.

Bajden je ranije rekao da je o nekim imigracionim pitanjima već razgovarao sa predsednikom Meksika Andresom Manuelom Lopezom Obradorom i drugim latinoameričkim liderima, i obećao da će sprovoditi "humaniju politiku", ali da će biti potrebno barem šest meseci da ona počne da se primenjuje.

"Odmah ćemo promeniti način apliciranja za azil i rešiti problem dva miliona ljudi na našoj granici", rekao je Bajden.

Trampova politika prelaska granice uključuje i "ostanak u Meksiku", odnosno privremeni boravak desetina hiljada tražilaca azila u SAD u Meksiku dok im se zahtevi ne procesuiraju.

Ovu politiku kritikovali su aktivisti za ljudska prava, ali je Trampova administracija pravdala time da su imigracioni centri u SAD prepuni.

Bajdenov tranzicioni tim je nedavno saopštio da će se zahtevi za azil procesuirati na granici SAD i Meksika, a da je cilj efikasniji i humaniji sistem za azil.

Predsednica organizacije Kids in Need of Defense Vendi Jang apelovala je na novu administraciju da odmah počne sa radom i pojača zaštitu dece migranata.

Uprkos naporima Trampovih prethodnika, Džordža Buša mlađeg i Baraka Obame, Kongres nikada nije usvojio sveobuhvatnu reformu imigracionog sistema.

To je navelo Belu kuću da imigracionu oblast reguliše uredbama, od akta koji tretira decu migranata dovedenu u SAD (DACA) do protokola koji je štitio migrante iz određenih zemalja od deportacije (MPP).

Rajs i O Saliven su rekli da će Bajden koristiti uredbe u razumnoj meri.

"Postoje oblasti u kojima se može nešto time promeniti i predsednik će se time odmah pozabaviti. Ali, Bajdenova administracija ne može sve sama. Potrebne su nam i promene zakona", rekla je Rajs.

Analitičari su, međutim, skeptični kada je reč o promenama, ako Bajdenova administracija nastavi da sarađuje sa politički podeljenom vladom, odnosno ako Senat ostane u rukama republikanaca.

XS
SM
MD
LG