Linkovi

Bajden najavio dodatni paket vojne pomoći Ukrajini vredan 800 miliona dolara


Džozef Bajden tokom obraćanja u Beloj kući (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)
Džozef Bajden tokom obraćanja u Beloj kući (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)

Američki predsednik Džozef Bajden najavio je da će Ukrajini biti odobren dodatni paket pomoći Ukrajini vredan 800 miliona dolara u momentu u kom se suočava sa novim ruskim napadom na istoku zemlje.

Bajden je tokom obraćanja u Beloj kući ukazao da će Ukrajini, između ostalog, biti poslata teška artiljerija, haubice, municija i taktičke bespilotne letelice – istovremeno pozvavši Kongres da odobri dodatne finansije za pomoć Kijevu.

U važnom smo trenutku u kom će biti određena naredna faza rata. Sjedinjene Države i saveznici čine sve što je u njihovoj moći kako bi Ukrajini obezbedili opremu i oružje koje joj je potrebno”, rekao je Bajden – koji je tokom obraćanja doveo u pitanje tvrdnje Kremlja da kontroliše lučki grad Marijupolj - koji je tokom ruske invazije pretrpeo znatnu štetu.

Amerika šalje oružje direktno prvim linijama slobode. Paket pomoći omogućiće stabilno snadbevanje Ukrajine oružjem tokom narednih nekoliko nedelja. Bitka za Kijev bila je istorijska pobeda Ukrajinaca, sada je potrebno ubrzati dostavljanje pomoći”, rekao je američki predsednik.

Takođe, Bajden je najavio da će od Kongresa, kako bi pomoć Ukrajini bila održiva, naredne nedelje zatražiti dodatna sredstava – rekavši da će SAD ukrajinskim vlastima obezbediti 500 miliona dolara direktne ekonomske pomoći.

Pokrenućemo program kojim ćemo pomoći delu građana Ukrajine da se nastane u Sjedinjenim Državama. Program će onima koji u SAD-u imaju sponzora omogućiti da dođu ovde”, rekao je on.

Američki predsednik takođe je najavio da će svim brodovima, povezanim sa Rusijom, biti zabranjeno da uplovljavaju u američke luke.

Uključujući najavljena novčana izdvajanja Sjedinjene Države su Ukrajini, od početka ruske invazije krajem februara 2022. obezbedile i dostavile pomoć u iznosu koji prelazi tri milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG