Linkovi

Bajden i Sunak potpisali sporazum o novom ekonomskom partnerstvu


Britanski premijer Riši Sunak i američki predsednik Džo Bajden na sastanku u Beloj kući, 8. juna 2023. (Foto: Rojters/Niall Carson)
Britanski premijer Riši Sunak i američki predsednik Džo Bajden na sastanku u Beloj kući, 8. juna 2023. (Foto: Rojters/Niall Carson)

Američki predsednik Džo Bajden i britanski premijer Riši Sunak dogovorili su se da dodatno prodube ekonomske veze između Sjedinjenih Država i Britanije, obećavši da će ubrzati prelazak na čistu energiju, i da će ojačati lanac snabdevanja ključnim mineralima.

Dvojica lidera takođe su razgovarala o "nepokolebljivoj podršci narodu Ukrajine", rekao je Bajden novinarima na zajedničkoj konferenciji sa britanskim premijerom.

Bajden i Sunak potpisali su "Atlantsku deklaraciju", koju je Sunak opisao kao prvo ekonomsko partnerstvo te vrste, kojim se ucrtava put za buduću saradnju u oblastima kao što su veštačka inteligencija i drugi ekonomski i trgovinski odnosi.

"Znam da su se neki pitali kakav će partner Britanija biti nakon što napusti Evropsku uniju", rekao je Sunak. "Ja sam govorio - sudite o nama na osnovu naših dela. Predani smo našim vrednostima isto kao i uvek, pouzdani saveznik kao i uvek, i privlačna destinacija za investicije - kao i uvek".

Bajden i Sunak su se šalili, ali i na ozbiljan način govorili o odnosima ranijih lidera dve zemlje, dok su najavljivali šta će biti teme razgovora, uključujući veštačku inteligenciju i Severnu Irsku, kao i zajedničke ekonomske i bezbednosne interese, uključujući one u Aziji.

Sastanak, njihov četvrti u četiri meseca, održava se dok zapadni zvaničnici pokušavaju da utvrde da li je Rusija odgovorna za uništenje brane Nova Kahovska, zbog čega su raseljene hiljade ljudi i naneta ogromna ekonomska i ekološka šteta. Ukrajina i Rusija krive jedna drugu za uništenje brane.

Bajden i Sunak odgovarali su na pitanja na zajedničkoj konferenciji za novinare posle susreta, što je prilika koja se ne pruža svakom svetskom lideru koji poseti Belu kuću, a takođe će objaviti zajedničko saopštenje, saopštili su zvaničnici.

"Misao na razgovore koje su naši prethodnici vodili u ovoj sobi, kada su morali da govore o ratovima koje su vodili zajedno, miru za koji su se zajedno izborili, izaziva strahopoštovanje", rekao je Sunak Bajdenu i dodao:

"Još jednom, prvi put u više od pola veka, suočeni smo sa ratom na evropskom kontinentu, a kao što je bio slučaj ranije, SAD i Britanija stoje zajedno u podršci Ukrajini."

Sunak se našalio da neće Bajdenu prirediti ono što je britanski premijer iz ere Drugog svetskog rata, Vinston Čerčil, učinio navodno šetajući po Beloj kući u sred noći, kao gost predsednika Frenklina Ruzvelta.

Sunak je doneo Bajdenu dva poklona, personalizovanu jaknu firme Barbor, i knjigu koju je u 19. veku napisao jedan Bajdenov predak.

Bajden i Sunak su se prethodni put sreli u Hirošimi u Japanu, na samitu Grupe 7. Takođe su se sastali u Belfastu u aprilu i San Dijegu u martu, na trilateralnom sastanku posvećenom obeležavanju trilateralnog odbrambenog partnerstva SAD, Australije i Britanije.

Britanski premijer Riši Sunak i američki predsednik Bajden u Beloj kući, 8. juna 2023. (Foto: AP/Niall Carson)
Britanski premijer Riši Sunak i američki predsednik Bajden u Beloj kući, 8. juna 2023. (Foto: AP/Niall Carson)

Sunak je rekao novinarima da je u razgovorima pomenuto i pitanje bezbednosti veštačke inteligencije, navodeći da će Britanija, na jesen, biti domaćin prvog samita o tom pitanju da bi razmotrila kako rizici zbog veštačke inteligencije mogu da se ublaže preko međunarodno koordinisane akcije.

Sunak se založio za jačanje trgovine između Britanije i SAD, željan da pokaže napredak nakon što je Bajdenova administracija odbacila mogućnost bilo kakvog brzog sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje, posle Bregzita.

U nedostatku većeg trgovinskog sporazuma, Britanija je postigla dogovore sa pojedinačnim državama, a Sunak je izrazio nadu da će postići još više takvih "ciljanih sporazuma."

Takođe se očekuje da je Sunak pokušao da dobije Bajdenovu podršku izboru britanskog ministra odbrane Bena Valasa za sledećeg generalnog sekretara NATO.

Britanski lider je, u sredu, posetio Kapitol, gde se sastao sa republikanskim i demokratskim kongresnim liderima.

On je izjavio da će novi savez pomoći Londonu i Vašingtonu da zaštiti lanac snabdevanja i manevriše u globalnoj ekonomiji u kojoj nove sile "manipulišu globalnim tržištima, uskraćuje ključne resurse i pokušava da kontroliše industrije koje će definisati našu budućnost."

XS
SM
MD
LG