Linkovi

Boris Džonson podneo ostavku, Bajden poručio da odnosi dve zemlje ostaju snažni


Britanski premijer Boris Džonson obraća se ispred svoje rezidencije u Dauning ulici (Foto: AP/Alberto Pezzali)
Britanski premijer Boris Džonson obraća se ispred svoje rezidencije u Dauning ulici (Foto: AP/Alberto Pezzali)

Premijer Velike Briatnije Boris Džonson podneo je ostavku na položaj lidera Konzervativne stranke, ali je najavio da će nastaviti da obavlja funkciju predsednika Vlade dok se ne izabere njegov naslednik.

Nakon što je više od 50 ministara podnelo ostavke, a članovi njegove Konzervativne stranke poručili da mora da ode, izolovani Džonson rekao je da je jasno da partija želi nekog drugog na vlasti.

Džonson se danima borio da sačuva položaj, ali su ga ne kraju napustili gotovo svi saveznici, posle najnovijih u seriji skandala, koji su konačno promenili njihovo mišljenje u vezi sa podrškom konzervativnom lideru.

"Znam da će mnogi osetiti olakšanje, dok će možda neki biti razočarani. Želim da znate da sam tužan što odustajem od najboljeg posla na svetu. Ali, takva je situacija... Naravno da je bolno to što neću moći da ispunim toliko ideja i završim projekte", rekao je Džonson na vratima svoje rezidencije u Ulici Dauning broj 10.

"Međutim, kao što smo videli, u Vestminsteru je instinkt krda vrlo moćan i kada krdo krene, ono se ne zaustavlja".

Džonson se nije izvinio zbog događaja koji su doveli do njegove ostavke i ocenio je da je njegov prinudni odlazak "ekscentričan".

Iako je Džonson najavio da će ostati dok ne bude imenovan naslednik, njegovi protivnici i mnogi u Konzervativnoj stranci ističu da bi trebalo odmah da napusti položaj premijera i dužnost preda svom zameniku Dominiku Rabu.

Kir Starmer, lider opozicionih laburista, rekao je da će zatražiti glasanje o poverenju u parlamentu, ako konzervativci odmah ne smene Džonsona. Podrška Džonsonu nestala je tokom protekla 24 sata, koja su među najturbuletnijim u skorijoj britanskoj političkoj istoriji, ocenjuje agencija Rojters.

Ministar finansija Nadim Zahavi, koji je na taj položaj imenovan tek u utorak, takođe je zatražio od Džonsona da podnese ostavku.

"Morate da uradite ispravnu stvar i odmah odete", tvitovao je Zahavi koji je sa drugim ministrima u sredu veče u Dauning stritu rekao Džonsonu da bi trebalo da podnese ostavku.

Džonson je u početku odbijao da ide i čak otpustio Majkla Gava - člana vodećeg ministarskog tima koji je bio među prvima koji mu je poručio da mora da podnese ostavku. Međutim, do četvrtka ujutro kako su pristizale druge ostavke, postalo je jasno da je Džonsonov stav neodrživ.

Ministar odbrane Ben Volas takođe je pozvao Džonsona da podnese ostavku, ali je rekao da će ostati u svojoj ulozi zaštite nacionalne bezbednosti.

Konzervativci će sada morati da izaberu novog lidera, što bi moglo da potraje više nedelja ili meseci. Prema anketi organizacije "YouGov", ministar odbrane je favorit među konzervativcima da zameni Džonsona, a slede ministarka trgovine Peni Mordant i bivši ministar finansija Riši Sunak.

Američki predsednik Džo Bajden je posle Džonsonove ostavke rekao da se raduje nastavku bliske saradnje sa vladom Ujedinjenog Kraljevstva.

"Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države su najbliži prijatelji i saveznici, i specijalni odnosi naših naroda ostaju snažni i dugotrajni", naveo je Bajden u saopštenju.

Takođe je poručio da će SAD i Britanija nastaviti da sarađuju u vezi sa nizom pitanja, uključujući "održavanje snažnog i ujedinjenog pristupa podršci ukrajinskom narodu".

Džonson je izabran za premijera u julu 2019. godine, a nasledio je Terezu Mej, koja je podnela ostavku nakon što je parlament odbacio njen sporazum o Bregzitu.

Tokom svog mandata je izveo Britaniju iz Evropske unije, vodio je kroz pandemiju kovida 19 i rat sa Ukrajinom, ali je izgubio popularnost i u javnosti i među konzervativcima zbog vellikog broja skandala - poslednji je bio imenovanje političara koji je bio optužen za seksualne prestupe.

XS
SM
MD
LG