Linkovi

Liz Tras podnela ostavku posle šest nedelja na položaju britanske premijerke


Britanska premijerka Liz Tras saopštava da podnosi ostavku u Londonu, 20. oktobra 2022.
Britanska premijerka Liz Tras saopštava da podnosi ostavku u Londonu, 20. oktobra 2022.

Britanska premijerka Liz Tras podnela je ostavku posle burnih šest nedelja mandata, tokom kojih je njena ekonomska politika izazvala potrese na finansijskom tržištu, i došlo do pobune u njenoj stranci kojom je potpuno osporen njen autoritet.

"Priznajem, da , s obzirom na situaciju, ne mogu da ispunim mandat za koji me je izabrala Konzervativna partija", saopštila je Tras.

Samo dan ranije, obećala je da će ostati na vlasti, navodeći da je "borac a ne neko ko odustaje." Međutim, njen opstanak na vlasti je bio nemoguć nakon što je ministarka unutrašnjih poslova podnela ostavku, i posle haotičnog glasanja i rasprava u Donjem domu britanskog parlamenta, samo nekoliko dana nakon što je Tras primorana da odustane od većine elemenata svoje ekonomske politike.

"Došala sam na funkciju u vreme velike ekonomske i međunarodne nestabilnosti. Porodice i kompanije su brinuli kako će platiti račune. Putinov ilegalni rat u Ukrajini ugrožava bezbednost celog kontinenta a nizak ekonomski rast već suviše dugo koči našu zemlju", izjavila je u četvrtak Tras koja je naglasila da je njena vlada ispunila obećanja o nacionalnom osiguranju i računima za struju.

"Postavili smo viziju za niske poreze i ekonomiju visokog rasta koja bi iskoristila slobode Bregzita", dodala je Tras.

Tras je bila četvrta britanska premijerka za šest godina, nakon što su je u septembru članovi Konzervativne stranke izabrali za liderku. Imala je podršku samo oko trećine konzervativnih poslanika. Po preuzimanju položaja je obećala poreske olakšice i najavila veliki zaokret na desno kada je reč o društvenim pitanjima.

Međutim, prošle nedelje bila je primorana da otpusti ministra finansija i najbližeg političkog saveznika Kvazija Kvartenga i da odustane od gotovo celog ekonomskog programa nakon što su njeni planovi za poreske olakšice, za koje uglavnom nije bilo finansijskih sredstava, doveli do kraha funte i britanskih obveznica. Naglo je pala i njena i popularnost Konzervativne strane.

Posle odlaska Tras, Konzervativna stranka ostaje podeljena, u potrazi za liderom koji bi mogao da ujedini njene frakcije. Odlazeća premijerka je saopštila da će tokom naredne nedelje biti održani izbori za lidera Konzervativne stranke, kako bi se "ostalo na putu realizacije fiskalnih planova", i "održali ekonomska stabilnost i nacionalna bezbednost."

Novi lider trebalo bi da bude izabran do 28. oktobra, a kao mogući naslednici Tras - koja je imala najkraći premijerski mandat u britanskoj istoriji - pominju se bivši ministar finansija Riši Sunak, bivša sekretarka za odbranu Peni Mordant i ministar odbrane Ben Volas.

Pominje se i mogući povratak bivšeg premijera Borisa Džonsona, koji je smenjen u julu kada je veliki broj ministara podneo ostavku da bi ga naterali da napusti položaj.

U međuvremenu, u Vašingtonu, predsednik SAD Džo Bajden saopštio je će Sjedinjene Države nastaviti da sarađuju sa britanskom vladom na rešavanju globalnih izazova.

"Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo su snažni saveznici i trajni prijatelji - i ta činjenica se nikada neće promeniti. Zahvaljujem se premijerki Liz Tras na partnerstvu u pogledu nizu pitanja, uključujući i pozivanje Rusije na odgovornost zbog njenog rata protiv Ukrajine", naveo je Bajden u saopštenju.

XS
SM
MD
LG