Linkovi

Bajden u Irskoj: Ne znam što su moji preci napustili ovo mesto, divno je


Predsednik Džo Bajden u Irskoj odakle su mu preci. (Foto: AP/Patrick Semansky)
Predsednik Džo Bajden u Irskoj odakle su mu preci. (Foto: AP/Patrick Semansky)

U potrazi za svojim porodičnim stablom, predsednik Amerike Džozef Bajden dočekan je kao rok zvezda u Dandalku, u okrugu odakle je porodica njegove majke. Stotine ljudi dočekalo ga je, a on je izjavio: "Ne znam uopšte kog đavola su moji preci napuštali ovo mesto. Ovde je predivno".

Bajden je prolazio pored prodavnica i restorana, rukovao se sa ljudima i pozirao sa njima, dok su oni bili ponosni što dele isto poreklo. Sa predsednikom su bili njegov sin Hanter i sestra Valerija.

"Kao da sam kod kuće", rekao je Bajden dok je išao ka zalivu koji se uliva u Irsko more. Predsednik često ističe svoje irsko poreklo kao nešto čime se vodi u privatnom i javnom životu.

Komentarišući loše vreme rekao je: "Sve je u redu, to je Irska!"

Trubački orkestar je odsvirao delo koje je napisano za ovu priliku, pod imenom "Povratak Bajdena"

Bajden je doputovao u Laut okrug, na pola puta između Belfasta i Dablina, gde je rođena njegova čukun baka. U petak će se susresti sa svojim rođacima sa druge strane porodice u zapadnoj oblasti Majo. Bajdenov čukun-čukun deda Oven Finegan, koji je pravio cipele u Lautu, emigrirao je u Sjedinjene Države 1849, a za njim je krenuo i njegov čukun deda Džejms Finegan 1850. godine.

Bajden je u Republiku Irsku stigao iz Severne Irske.

Bajden u Belfastu pozvao političke lidere da prihvate ekonomske mogućnosti

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je lidere Severne Irske da ponovo uspostave podelu moći u vladi i obećao da su velike američke korporacije spremne da investiraju u region, dok se obeležava 25 godina mira u Belfastu. Bajden koji je jako ponosan na svoje irsko poreklo, proveo je pola dana u regionu Velike Britanije, gde se sreo sa premijerom Rišijem Sunakom, pre nego što je otišao u Republiku Irsku na dva i po dana držanja govora i sastanaka sa zvaničnicima i dalekim rođacima.

Kratka poseta Belfastu dešava se nakon najnovije političke krize gde se vlada, zasnovana na pravilu podele vlasti, kao ključnom delu Mirovnog sporazuma iz 1998, nije sastavila više od godinu dana zbog nesuglasica oko trgovinskih dogovora posle Bregzita.

"Trebalo je mnogo da se radi da se do ovde stigne", rekao je Bajden u govoru u novom kampusu Univerziteta Ulster u Belfastu, navodeći kako se grad jako promenio od kada je prvi put tu boravio kao mladi senator.

"Sadašnji Belfast je žila kucavica Severne Irske i ima neverovatni ekonomski potencijal. Ima toliko velikih američkih korporacija koje bi da dođu ovde da investiraju", naveo je Bajden. On je dodao da princip podele vlasti ostaje od ključne važnosti za budućnost Severne Irske i da efikasna vlada može da privuče velike mogućnosti u region.

"Nadam se da će skupština i vlada uskoro funkcionisati. To je na vama, ne na meni, ali nadam se da će se desiti", rekao je pred publikom u kojoj su bili lideri pet najvažnijih političkih partija Severne Irske.

"Ogromna šteta"

Izlazak Britanije iz Evropske unije je zategao odnose između Britanije i Bajdenove Bele kuće, dok se London i Brisel muče oko dogovora o razvodu koji ne bi naneo štetu osnovnim principima Mirovnog dogovora.

Sunak je naveo da je u sredu razgovarao sa Bajdenom o ogromnim ekonomskim mogućnostima za Severnu Irsku i opisao je obe zemlje kao "vrlo bliske partnere". Ono su se sastali u hotelu u Belfastu u kome je Bajden prespavao i popili su čaj.

Bajden je naveo da skorašnji dogovor tzv. Vindzorski okvir između EU i Velike Britanije da se relaksiraju trgovinske barijere koje su nastale posle Bregzita između Severne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, nude stabilnost i ohrabruju velike investicije. Taj dogovor za sada nije uspeo da uveri najveću regionalnu probritansku Demokratsku unionističku partiju (DUP) da prekine da bojkotuje lokalnu skupštinu. Princip podele vlasti suočavao se mnogo problema i suspenzija od 1998, uključujući i onu između 2017. i 2020. godine zbog drugih razmirica.

Jedan od onih koji su pravili Sporazum na Veliki petak, bivši irski premijer Berti Ahern, rekao da je da "velika šteta" i što skupština ne funkcioniše i ne može da bude tu dok se predsednik obraća.

Bajden će govoriti u irskom parlamentu u četvrtak.

DUP je naveo da Bajdenova poseta, prva regionu jednog američkog predsednika u 10 godina, neće ubediti tu stranku da prekine da protestuje oko pravila trgovine koja tretiraju drugačije region od ostatka Velike Britanije. Ta stranka kritikovala je neke od Bajdenovih intervencija tokom pregovora o Bregzitu, a jedan od njenih poslanika Semi Vilson, kaže za Bajdena da je protiv Britanije u intervjuu za britanske novine. Zvaničnica Bele kuće Amanda Slout navela je da Bajdenovo delovanje pokazuje da nije protiv Britanije.

Bajden se sreo sa političkim liderima Severne Irske, uključujući prvog čoveka DUP Džefrija Donaldsona, sa svakim ponaosob pre svog govora. Bajden se na početku posete susreo sa američkim specijalnim izaslanikom za Severnu Irsku za ekonomska pitanja Džozefom Kenedijem III, iz legendarne irske američke političke porodice, koji će ostati u Severnoj Irskoj nekoliko dana da se susretne sa biznis liderima.

XS
SM
MD
LG