Linkovi

Bajden: Jak rezultat demokrata, razumem brige Amerikanaca


Predsednik Džo Bajden govori o rezultatima kongresnih izbora na konferenciji za novinare u Beloj kući, 9. novembra 2022.
Predsednik Džo Bajden govori o rezultatima kongresnih izbora na konferenciji za novinare u Beloj kući, 9. novembra 2022.

Predsednik Džo Bajden izjavio je u sredu da je izborno veče donelo "jake rezultate" za demokrate na kongresnim izborima i da je to bio "dobar dan za Ameriku i demokratiju".

"Dok su novinari i komentatori predviđali veliki crveni talas, on se nije dogodio", izjavio je Bajden u Beloj kući, u svom prvom obraćanju javnosti po završetku izbora.

Demokrate i dalje mogu da izgube kontrolu nad najmanje jednim domom Kongresa, a Bajden je priznao da su Amerikanci i dalje razočarani smerom u kojem ide zemlja.

"Birači su frustirani, i ja to razumem. Prošli smo nekoliko teških godina", rekao je.

Bajden je istakao da je spreman da pravi kompromise sa republikancima, ali izrazio očekivanje da će takva spremnost postojati i na drugoj strani.

"Građani Amerike su, mislim, takođe stavili na znanje da očekuju od republikanaca da budu spremni da sarađuju sa mnom takođe", rekao je.

Obećao je da će nastaviti da sprovodi svoju agendu, i predvideo da će rezultati izbora opravdati odluke koje je donosio.

Predsednik je takođe doveo u pitanje da li Amerikanci zaista žele velike promene na koje pozivaju pojedini republikanci - kao što su rasprave i glasanje o tome da li produžiti programe socijalnog osiguranja i Mediker - federalni program zdravstvene zaštite za starije građane.

“Neću ništa promeniti na bilo koji fundamentalan način", izjavio je na konferenciji za novinare u Beloj kući, najavljujući da će uložiti veto na pokušaje da se uvede nacionalna zabrana abortusa, i suprotstaviti se predloženim poreskim olakšicama za bogate Amerikance - što su dva politička predloga za koje se pretpostavlja da će republikanci pokušati da ostvare.

Predsednik se posebno zahvalio mladim biračima.

“Glasali su za to da nastavimo da rešavamo probleme klimatske krize, oružanog nasilja, njihovih ličnih prava i sloboda i pomažemo im u otplati studentskih kredita".

Govoreći o tome da li će se kandidovati na izborima 2024, istakao je da se ne oseća pod pritiskom da donese odluku uskoro, da namerava da se kandiduje ponovo, ali da će odluku doneti sa porodicom, verovatno početkom sledeće godine.

XS
SM
MD
LG