Linkovi

Bil KIinton: Dejton doneo mir, posao nezavršen


Bivši predsednik SAD Bil Klinton

U Dejtonu, u američkoj saveznoj državi Ohajo, danas je počela međunarodna konferencija, kojom se obeležava 20. godišnjica postizanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i završetka rata u Bosni i Hercegovini.

Prvi dan konferencije obeležile su brojne panel diskusije, mnoštvo gostiju iz SAD ali i regiona, ličnosti koje su učestvovale u pregovorima, ali u centru pažnje svakako je bio Bil Klinton, američki predsednik u vreme potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Klinton je dočekan i ispraćen gromoglasnim apluzom, održao je govor koji je trajao nešto manje od sat vremena, a koji je počeo tako što je izrazio saučešće građanima Bosne i Hercegovine zbog smrti dvojice vojnika u jučerašnjem napadu u Sarajevu. “Vredi napomenuti da je čovek koji ih je ubio imao istoriju mentalnih bolesti, ali i brata u Siriji”, rekao je Klinton.

Bivši američki predsednik istakao je da je “fascinantno i duboko ohrabrujuće” to što su ljudi i dalje zaiunteresovani i aktivno učestvuju u panel diskusijama na temu sporazuma, za koji je rekao da još nije ispunio sva svoja obećanja I na kojem treba još mnogo da se radi.

Za uspešno okončanje pregovora i rata u BiH, Klinton se zahvalio porodici pokojnog američkog ambasadora Ričarda Holbruka, za koga je rekao da je bio jedan od najtalentovanijih diplomata koje je Amerika proizvela u celokupnoj eri Hladog rata.

Klinton je naglasio da izabrani lideri u BiH moraju da pokažu liderstvo i kontinuirano rade na poboljšanju te zemlje, ali da međunardona zajednica ima obavezu da u tome pomogne.

Panel diskusije se nastavljaju i sutra, apre toga, večeras je u Vojnoj bazi Rajt Peterson planirana projekcija dokumentarnog film «The Diplomat» o Ričardu Holbruku, koji je snimio njegov stariji sin Dejvid. On i Holbrukova udovica Kati Martin, učestvovali su u diskusiji posle filma.

XS
SM
MD
LG