Linkovi

Kecmanović: Dejtonski sporazum nije potpisan pod prinudom


Na tribini povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, održanoj danas u Beogradu ocennjeno da je sporazum zaključen zbog toga što su ga prihvatili i Srbi i Bošnjaci i Hrvati.

Uspeh Dejtonskog sporazuma je u tome što je podelio zadovoljstva i nezadovoljstva sve tri strane, a ne u nekoj prinudi, ocenio je danas profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Nenad Kecmanović.

Sama činjenica da su i kasnije svi ostali pri potpisu iz Dejtona ukazuje da to nije bilo nametnuto, dodao je Kecmanović.

"Zbog toga mi te priče, koje su se u novije vreme pojavile u sarajevskim medijima, o tome da je tu bilo neke prinude, da je Izetbegović to uslovno prihvatio, odnosno da mu je Holbruk iza scene obećao da će Republika Srpska biti ukinuta ili svedena na neku manju meru, deluju pomalo neuverljivo", kaže Kecmanović.

Urednik BIRN u BiH Srećko Latal izjavio je da je sporazum iz Dejtona ponudio interesantnu kombinaciju mehanizama, koji je za sve tri strane garantovao ono što im je bilo najbitnije.

"Srbi su dobili Republiku Srpsku, Hrvati su dobili kantone, Bošnjaci su dobili celovitu BiH, sa mogućnošću povratka multietičnosti koja je postojala u BiH pre rata", ističe Latal.

Pisac i novinar Muharem Bazdulj ukazao je da su u momentu potpisivanja, Dejtonskim sporazumom najnezadovoljniji bili Srbi zbog napuštanja delova Sarajeva, a najzadovoljniji Bošnjaci, jer su do tad bili najveće žrtve, a dobili su Sarajevo. A danas sa bošnjačke strane dolaze teze da se Dejton menja, a sa srpske strane se zaklinju u Dejton, istakao je Bazdulj.

XS
SM
MD
LG