Linkovi

Bajden: Građani ne bi trebalo da strahuju od nuklearnog rata


Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden (Foto: Rojters/Kevin Lamarque)
Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden (Foto: Rojters/Kevin Lamarque)

Američki građani ne bi trebalo da strahuju od nuklearnog rata, poručio je predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden, dan pošto je ruski predsednik Vladimir Putin naredio povećanje borbene gotovosti nuklearnih snaga.

Njega je jedan od izveštača iz Bele kuće upitao da li bi Amerikanci trebalo da budu zabrinuti zbog nuklearnog rata - na šta je Bajden kratko odgovorio: “Ne”.

Prethodno je Džen Psaki, portparolka Bele kuće, izjavila da Sjedinjene Države smatraju da, u ovom trenutku, nema razloga za promenu nivoa nuklearne pripravnosti.

"Nismo menjali naš status i procenu u tom pogledu, ali takođe moramo da budemo na oprezu zbog njegovih (Putinovih, prim nov.) pretnji", rekla je Psaki za kablovsku mrežu MSNBC.

Testiranje nuklearnog arsenala Rusije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Rusko Ministarstvo odbrane u ponedeljak je saopštilo da su nuklearne snage i severna i paficička flota u stanju povišene borbene gotovosti, prenela je ruska nezavisna novinska agencija Interfaks.

Američki predsednik Bajden razgovarao je tokom dana sa američkim saveznicima i partnerima, dok je neimenovani zvaničnik Bele kuće za Rojters rekao da se nuklearni rat nikada ne sme voditi, da u njemu nema pobednika, a da Putin eskalira situaciju "opasnom retorikom".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je na vanrednom zasedanju Generalne skupštine da je sama ideja nuklearnog rata "nezamisliva".

XS
SM
MD
LG