Linkovi

Odbačena tužba protiv saudijskog princa za ubistvo Kašogija pošto mu je Bajden dao imunitet


Bajden i princ Bin Salman tokom posete predsednika SAD Saudijskoj Arabiji, jul 2022.
Bajden i princ Bin Salman tokom posete predsednika SAD Saudijskoj Arabiji, jul 2022.

VAŠINGTON - Federalni sudija u Vašingtonu odbacio je tužbu verenice ubijenog novinara Džamala Kašogija protiv prestolonaslednika Saudijske Arabije Mohameda bin Salmana, navodeći da mu je predsednik Bajden dao imunitet.

Sudija Džon Bejts kaže je da nije bio voljan da odbaci tužbu, ali nije imao izbora s obzirom na odluku Bajdenove administracije.

„Uprkos nelagodnosti suda, kako zbog okolnosti imenovanja bin Salmana, tako i zbog verodostojnih navoda o njegovoj umešanosti u Kašogijevo ubistvo, SAD su obavestile sud da je on imun“, napisao je Bejts u presudi na 25 stranica.

Uzimajući u obzir poziciju princa koji je šef države, sudija napominje da je on na to mesto došao tek u septembru, kada je dekretom imenovan za premijera, te da za vreme izvršenja krivičnog dela nije bio na toj poziciji.

Kašogija su u oktobru 2018. ubili i raskomadali saudijski agenti u saudijskom konzulatu u Istanbulu, operaciju za koju su američke obaveštajne službe verovale da je naredio princ Muhamed bin Salman.

Princ je negirao da je naredio Kašogijevo ubistvo, ali je kasnije priznao da se ono dogodilo "pod njegovim nadzorom".

Advokati američkog Sekretarijata za pravosuđe naveli su u novembru da je Bajdenova administracija utvrdila da princ Muhamed, „kao aktuelni šef strane vlade, uživa imunitet pred američkim sudovima."

Kašogijeva verenica Hatidže Čengiz rekla je tada da je „Džamal danas ponovo umro“.

Bajden je kritikovan zbog načina na koji se pozdravio sa saudijskim princom tokom posete Saudijskoj Arabiji u julu. Bela kuća je, međutim, tada saopštila da je Bajden rekao princu Muhamedu da ga smatra odgovornim za Kašogijevo ubistvo.

Kašogi je kritikovao politiku prestolonaslednika u kolumnama Vašington posta. Otišao je u saudijski konzulat u Istanbulu da pribavi papire koji su mu potrebni da se oženi Čengiz, turskom državljankom i odatle nikada nije izašao.

XS
SM
MD
LG