Linkovi

Bajden traži od Kongresa tromesečno ukidanje poreza na benzin i dizel


Predsednik SAD Džo Bajden govori o cenama goriva u Beloj kući (Foto: AP)
Predsednik SAD Džo Bajden govori o cenama goriva u Beloj kući (Foto: AP)

Američki predsednik Džo Bajden u sredu je zatražio od Kongresa da usvoji tromesečnu suspenziju federalnog poreza na gorivo da bi se smanjile rekordne cene na pumpama i pomoglo američkim porodicama tokom leta.

"Možemo da smanjimo cene goriva i porodicama pružimo malo olakšanje", rekao je Bajden u obraćanju u Beloj kući.

Predsednik je takođe pozvao pojedinačne države da privremeno ukinu državne poreze na gorivo, koji su često veći od federalnih, a od najvećih naftnih proizvođaća će tražiti da na predstojećem sastanku sa sekretarkom za energiju iznesu ideje o tome kako obnoviti kapacitete za preradu nafte.

“To ne smanjuje patnje, ali će biti od velike pomoći. Ja radim ono što je do mene. Želim da Kongres, države i industrija takođe urade nešto", poručio je Bajden.

Bajden i njegovi savetnici su ovo pitanje razmatrali mesecima u svetlu sve većeg pritiska da preduzmu akciju i smanje rekordne cene goriva koje su doprinele padu popularnosti predsednika i umanjile šanse njegove Demokratske stranke da zadrži većinu u Kongresu na izborima u novembru.

Za privremeno ukidanje federalnog poreza na benzin od 18,4 centa po galonu (oko 3,8 litara) i 24,4 na dizel potrebno je odobrenje Kongresa, zbog čega je Bajdenov zahtev uglavnom simboličan.

Više članova Kongresa iz obe stranke protivi se ukidanju poreza, a neke demokrate, među kojima je i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, strahuju da bi taj potez imao ograničen uticaj na cene ako veći deo uštede ide naftnim kompanijama i prodavcima.

Ako bi od ukidanja poreza koristi imali samo potrošači, vozači bi štedjeli oko 3,6 odsto na pumpama kada je prosečna cena 5 dolara po galonu širom zemlje, prenosi AP.

Jedan od vodećih republikanaca u Senatu, senator Džon Tjun u sredu je međutim rekao da Kongres neće odobriti supsenziju federalnog poreza na gorivo i da je potez administracije "samo još jedan trik".

Bajden traži od Kongresa da suspenduje porez na gorivo do kraja septembra, što će značiti i izgubljeni doprinos za Fond za autoputeve od oko 10 milijardi dolara, ali bi to moglo da se nadoknadi iz drugih delova budžeta gde prihodi rastu, a deficit se smanjuje dok se Sjedinjene Države oporavljaju od pandemije kovida 19, dodaje se u saopštenju.

Pojedine države, kao što su Njujork i Kontektikat, već su privremeno ukinule državne poreze na gorivo, dok su druge razmatrale ideje kao što su povraćaj novca i direktna pomoć.

Bajden će o zahtevu Kongresu govoriti tokom obraćanja u sredu popodne po lokalnom vremenu.

Rafinerije pokušavaju da zadovolje globalnu potražnju za dizelom i benzinom, što dovodi do dodatnog rasta cena i nestašica.

"Privremeno ukidanje federalnog poreza na gorivo svakako će obezbediti kratkoročno olakšanje za vozače u Americi, ali neće rešiti suštinu problema - neravnotežu u snabdevanju i potražnji za naftnim proizvodima", saopštio je portparol industrijskog udruženja Američkih proizvođača goriva i petrohemije, i dodao da su i dalje potrebne dugoročne mere da bi se povećala proizvodnja energije u SAD.

Prosečne cene goriva na pumpama trenutno su blizu 5 dolara po galonu, a sve veća potražnja poklopila se sa gubitkom od oko milion barela dnevno proizvodnog kapaciteta. Poslednje tri godine, mnoge fabrike su zatvorene nakon što je potražnja naglo pala na vrhuncu pandemije.

XS
SM
MD
LG