Linkovi

Bajden objavio prvi nacionalni plan za borbu protiv domaćeg terorizma


ARHIVA - Demonstranti u okršaju sa policijom na zapadnom ulazu u Kapitol, 6. januara 2021. (Foto: Reuters)
ARHIVA - Demonstranti u okršaju sa policijom na zapadnom ulazu u Kapitol, 6. januara 2021. (Foto: Reuters)

Predsednik SAD Džo Bajden objavio je nacionalni plan za borbu protiv domaćeg terorizma, koji opisuje kao "prvi u istoriji".

Bajden je u utorak saopštio da je cilj Nacionalne strategije za borbu protiv domaćeg terorizma da unapredi vladine analize i razmenu informacija o domaćem terorizmu između agencija za sprovođenje zakona, na svim nivoima.

Sprečavanje regrutacije terorista, njihove sposobnosti da mobilišu druge građane, i osujećivanje i remećenje njihovih aktivnosti su takođe ključni elementi strategije - rekao je predsednik.

Cilj plana je da se rešava problem činilaca koji dugoročno doprinose domaćem terorizmu, kao što su "rasna, etnička i verska mržnja".

“Domaći terorizam - koji je podstaknut mržnjom, predrasudama i drugim formama ekstremizma - predstavlja mrlju na duši Amerike. Suprotan je svemu čemu naša zemlja teži i direktan je izazov našoj nacionalnoj bezbednosti, demokratiji i jedinstvu", saopštio je američki lider.

Strategija je objavljena više od šest meseci posle napada 6. januara, kada su hiljade pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa upale u Kapitol u trenutku dok je Kongres glasao da potvrdi Bajdenovu pobedu na predsedničkim izborima, koju je Tramp odbio da prizna.

Nasilni ekstremisti u SAD predstavljali su povećanu pretnju tokom 2021, dok najveći rizik potiče od organizacija pristalica ideje o belačkoj superiornosti i anti-vladinih naoružanih grupa, kažu zvaničnici koji su se pozvali na izveštaj Kancelarije direktora Nacionalnih obaveštajnih službi.

XS
SM
MD
LG