Linkovi

Australija usvojila zakon kojim nalaže Fejsbuku i Guglu da plaćaju prenošenje vesti


Ilustracija - Logoi Gugla i Fejsbuka uz zastavu Australije uz reči "Mediji, vesti mediji"
Ilustracija - Logoi Gugla i Fejsbuka uz zastavu Australije uz reči "Mediji, vesti mediji"

Australija je postala prva država na svetu koja je uvela obavezu digitalnim kompanijama poput Fejsbuka i Gugla da plaćaju domaćim medijima za prenošenje njihovog sadržaja.

Parlament je u četvrtak odobrio zakon koji će vladinom arbitru omogućiti da odluči cenu koju digitalna kompanija treba da plati medijima ako dve strane ne uspeju da postignu sporazum.

Konačni oblik zakona uključuje set amandmana kao deo sporazuma postignutog u utorak između australijske vlade i Fejsbuka. Izmene uključuju dvomesečni period posredovanja koji bi gigantima društvenih mreža i izdavačima vesti dao dodatno vreme za brokerske ugovore pre nego što budu primorani da se pridržavaju vladinih odredbi.

Sporazumima je okončan zastoj zbog kojeg je Fejsbuk prošle nedelje blokirao sav australijski sadržaj vesti, ukidajući mogućnost da one budu gledane i deljene.

Veb lokacije nekoliko javnih agencija i službi za hitne slučajeve takođe su blokirane na Fejsbuku, uključujući stranice koje uključuju najnovije informacije o epidemiji Kovid 19, požarima i ostalim prirodnim katastrofama.

XS
SM
MD
LG