Linkovi

Fejsbuk blokirao objavu medijskih sadržaja u Australiji


Korisnici Fejsbuka u Australiji od danas ne mogu da vide vesti na svojim profilima
Korisnici Fejsbuka u Australiji od danas ne mogu da vide vesti na svojim profilima

Korisnici Fejsbuka u Australiji od danas na svojim nalozima ne mogu da vide medijske sadržaje zbog zakona koji je donela australijska vlada, a koji društvene mreže obavezuje da domaćim medijima plate za objavljivanje sadržaja.

Fejsbuk je odlučio da blokira vesti, iako zajedno sa Guglom i dalje pregovara sa australijskim medijima.

Regionalni direktor Fejsbuka Vil Iston u saopštenju je naveo da australijski zakon "suštinski ne razume vezu između korisnika te platforme i onih koji je koriste za objavlijvanje medijskih sadržaja".

"Fejsbuk se suočava sa teškim izborom: da se povinuje zakonu i ignoriše realnost veze korisnika i medija ili da ukine objave australijskih medija. Teška srca, izabrali smo ovo drugo", napisao je Iston.

Vebsajtovi nekih hitnih službi takođe su blokirani na Fejsbuku, uključujući i stranice koje sadrže najnovije informacije o obolelima od Kovida ili prirodnim katastrofama.

Australijski ministar finansija Džoš Frajdenberg napisao je na Tviteru da je sa direktorom Fejsbuka Markom Zakerbegom "konstruktivno diskutovao", a da je Zakerberg pokrenuo neka preostala nerešena pitanja o medijskim sadržajima.

Austalijski mediji su uočili da su im prihodi proteklih godina umanjeni zbog Gugla i Fejsbuka.

Gugl je takođe zapretio da će blokirati medijske sadržaje u Australiji, a avgusta 2020. je upozorio da će "lični podaci Australijanaca biti u opasnosi" ako bude morao da plaća objavu medijskih sadržaja. Gugl, međutim, već ima potpisane zasebne ugovore sa australijskim medijima poput Njuz korpa Ruperta Mardoka.

XS
SM
MD
LG