Linkovi

Studija: Pušačima preti veći rizik hospitalizacije i smrti od Kovida


Prostorija za pušače na stanici Šinagava u Tokiju, 2. avgusta 2021.
Prostorija za pušače na stanici Šinagava u Tokiju, 2. avgusta 2021.

Nova studija objavljena u Britaniji pokazala je da su pušači skloniji težim oblicima Kovida-19 kao i da im preti veći rizik da podlegnu bolesti.

Naučnici genetičke istraživačke grupe UK Bajobenk posmatrali su više od 420.000 dobrovoljaca u periodu između januara i avgusta 2020, i sakupljali podatke iz institucija opšte prakse, rezultate testova na Kovid-19, podatke o prijemu u bolnice i dokumenta o smrtnim slučajevima, kako bi identifikovali vezu između pušenja i ozbiljne bolesti posle zaraze koronavirusom.

U studiji, koja je objavljena u medicinskom žurnalu Toraks (Thorax), ustanovljeno je da kod pušača postoji 80% veća verovatnoća da će biti primljeni u bolnicu, a smrtni ishod od Kovida-19 takođe je češći u ovoj grupi.

Istraživači su primenjivali tehniku koja koristi genetske varijante da predstavljaju konkretni faktor rizika, u ovom slučaju varijante prema kojima je neka osoba sklonija konzumiranju velikog broja cigareta, da bi pronašli dokaze o uzročno-posledičnoj vezi pušenja i težih oblika Kovida.

U studiji se navodi da kod osoba koje su genetski predisponirane da budu pušači postoji 45% veći rizik od infekcije i 60% veći rizik da budu hospitalizovane sa Kovidom 19.

U izveštaju su korišćene informacije agencija Asošijeted pres i Rojters .

XS
SM
MD
LG