Linkovi

Stejt department: Zajedničko regionalno tržište ključno za prosperitet Balkana


ARHIVA - Sedište Stejt departmenta u Vašingtonu, 22. jula 2019. (Foto: AFP/Alastair Pike)
ARHIVA - Sedište Stejt departmenta u Vašingtonu, 22. jula 2019. (Foto: AFP/Alastair Pike)

SAD svesrdno podržavaju napore na Zapadnom Balkanu da se produbi i ojača inkluzivna regionalna ekonomska integracija u skladu sa pravilima i standardima Evropske unije, izjavio je potrparol Stejt departmenta, odgovarajući na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše poziciju SAD kada je reč o inicijativi "Otvoreni Balkan" s jedne i Berlinskog procesa s druge strane.

Srbija, Albanija i Severna Makedonija nastavljaju da rade na svojoj inicijativi "Otvoreni Balkan" koja do sada nije dobila podršku drugih balkanskih zemalja.

Premijer Kosova Aljbin Kurti otvoreno je kritikovao tu inicijativu, nazivajući je "inicijativom otvorenom za ruske interese". Drugi kritičari tvrde da nema potrebe za njom, jer već postoji mehanizam za obimniju saradnju u regionu - takozvani Berlinski proces.

"Ohrabrujemo regionalne lidere da tragaju za prilikama da umanje trgovinske barijere, podignu ekonomsku konkurentnost i izgrade regionalno integrisane i otporne ekonomije, koje pružaju ono što je građanima neophodno", dodaje se u odgovoru portparola Stejt departmenta, koji navodi da je "stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta - koje osigurava slobodno kretanje ljudi, robe i usluga - ključno za privlačenje investicija i podsticanje ekonomskog rasta".

"Zapadni Balkan je region ogromnog neiskorišćenog potencijala, oličen u viziji i naporima naroda koji tamo žive da postane uspešan i prosperitetan region, potpuno integrisan u Evropsku uniju", zaključuje portprol Stejt departmenta.

XS
SM
MD
LG