Linkovi

Ana Brnabić primila ambasadora Kajla Skota u oproštajnu posetu


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovara sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom, tokom oproštajnog susreta, u Vladi Srbije, u Beogradu, 23. septembra 2019. (Foto: Sajt Vlade Republike Srbije).
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovara sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom, tokom oproštajnog susreta, u Vladi Srbije, u Beogradu, 23. septembra 2019. (Foto: Sajt Vlade Republike Srbije).

Premijerka Srbije Ana Brnabić primila je u ponedeljak u oproštajnu posetu ambasadora Sjedinjenih Država u Beogradu Kajla Skota, koji je tom prilikom rekao da je saradnja u protekle tri i po godine bila veoma dobra i da je mnogo toga urađeno u tom periodu.

Diplomata SAD istakao je da je došlo do značajnog porasta američkih investicija u Srbiji, kao i da je interesovanje američkih firmi za nova ulaganja veliko, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Premijerka Srbije kazala je da veoma ceni podršku koju Sjedinjene Američke Države pružaju Srbiji u sprovođenju reformi na putu evropskih integracija, naročito u oblasti vladavine prava i javne administracije.

Brnabić je ocenila da je dobra saradnja koju su imali doprinela jačanju odnosa i boljem međusobnom razumevanju Srbije i SAD, saopštila je Vlada Srbije.

Izaslanik SAD za Balkan - znak da Amerija želi da pomogne

Postavljanjem specijalnog izaslanika za zapadni Balkan, SAD pokazuju da žele da pomognu Beogradu i Prištini da dođu do rešenja za Kosovo, rekao je Skot.

"Mi mislimo da je prilika sada tu i da čekanje neće doneti ništa bolje", rekao je Skot za današnje izdanje dnevnog lista "Blic".

Upitan da li veruje da će za vreme mandata njegovog naslednika pitanje Kosova biti rešeno, Skot je rekao da je optimista i smatra da će cilj novog ambasadora SAD biti nastavak rada na pronalaženju rešenja.

"Ukoliko se to ne desi tada, svakako će do toga doći kasnije, jer je u interesu obe strane da se problem reši jer njihova evropska budućnost iziskuje sporazum o normalizaciji", rekao je Skot.

On je ocenio i da je Srbija najveći napredak postigla u ekonomiji, ali da su se videla "blaga lutanja" u spoljnoj politici Srbije, kao i da je usaglašavanje spoljne politike Srbije sa EU nazadovalo.

Komentarišući odnose Srbije i Rusije, Skot je istakao: "Oni su dobri i mi s tim nemamo problem. Ali vizija Eusije za Srbiju i ovaj region nije ista kao ona koju mi imamo i koju ima EU".

Skot je ocenio da Rusija želi da drži statu kvo i da su ruske aktivnosti na Balkanu usmerene na sprečavanja procesa integracije u EU.

XS
SM
MD
LG