Linkovi

Ambasador Skot razgovarao sa poslanicima iz grupe prijateljstva sa SAD


Ambasador SAD Kajl Skot koji ove godine treba da okonča mandat u Srbiji, Foto: VOA
Ambasador SAD Kajl Skot koji ove godine treba da okonča mandat u Srbiji, Foto: VOA

Ambasador SAD Kajl Skot razgovarao je sa članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD koju predvodi predsednik Dragan Šormaz o jačanju saradnje i potencijalnim američkim investicijama.

Skot je naveo da je njegova zemlja spremna da sarađuje sa Srbijom i da je vidi kao lidera u regionu i podržava na njenom evropskom putu, dok je Šormaz je upoznao ambasadora sa predstojećim planiranim aktivnostima Poslaničke grupe prijatelstva sa SAD.

Ambasador se osvrnuo na istoriju koja nas povezuje, podsetio da je Srbija pogodan partner za američke investicije, te da američke investicije u Srbiju iznose oko četiri milijarde dolara a da je više od 20.000 uglavnom visoko kvalifikovanih radnika dobilo posao u američkim firmama.

Naveo je da su SAD u protekle dve decenije dale više od milijarde dolara ekonomske pomoći, te pohvalio ekonomske reforme u Srbiji.

Ambasador je istakao da su Srbi ponosan narod i da vole svoju zemlju i dodao da visoko vrednuje pomoć koju je Srbija pružila u rešavanju migrantske krize.

Ambasador je poručio da je neophodno da mediji kvalitetnije prezentuju vesti koji se tiču odnosa SAD i Srbije, jer, kako je rekao, javnost treba da bude upoznata sa načinom na koji dve zemlje međusobno sarađuju, o čemu dodatno govori i činjenica da su američka ulaganja u Srbiju sve veća.

Šormaz je takođe govorio o tome da su Srbija i Amerika kroz istoriju mnogo puta bile saveznici.

Dodao je da ovde ima puno obrazovanih ljudi, te da je Srbija četvrta u Evropi, a deseta u svetu po broju digitalnih radnika i da je više nego otvorena za investicije koje bi donele i nova radna mesta.

Složio se da slika SAD u javnom mnjenju u Srbiji mora da se popravi, jer, kako je naveo, građani nisu svesni činjenice da Srbija ima dobru saradnju sa Amerikom, koja se može još produbiti i ojačati.

Američki ambasador je pomenuo i da se njegov mandat bliži kraju i zahvalio je na bezgraničnom gostoprimstvu i prijateljstvu koje je poklonjeno njemu, njegovoj porodici i čitavom kolektivu američke ambasade.

XS
SM
MD
LG