Linkovi

Nove optužbe protiv sudije Kavanoa


Demonstranti ispred zgrade Vrhovnog suda na Kapitol Hilu, 26. septembra 2018.
Demonstranti ispred zgrade Vrhovnog suda na Kapitol Hilu, 26. septembra 2018.

Senatski odbor za pravosudje saopštio je da istražuje nove navode o seksualnom zlostavljanju od strane kandidata za sudiju Vrhovnog suda Breta Kavanoa uoči pretresa u senatskom odboru za pravosudje koji bi trebalo da omogući odluku o potvrdi njegove nominacije.

Džuli Svetnik je u pisanom iskazu pod zakletvom navela da je Kavano bio prisutan na jednom kućnoj žurci početkom 1980-tih na kojoj je ona bila žrtva “grupnog silovanja”.

Ona navodi da je “bila svesna” namere Kavanoa i drugih da na kućnim zabavama u tom periodu sipaju “drogu ili alkohol u druga pića i time dovedu devojke u stanje u kojem nisu više sposobne da kažu NE”. Kavano je oštro demantovao najnovije tvrdnje i nazvao ih “smešnim i nestvarnim”. Najnovija otkrića je senatskom odboru za pravosudje predao advokat Džuli Svetnik, Majkl Avenati, koji zastupa i Stormi Danijels, pornografsku zvezdu koja tvrdi da je imala seksualnu vezu sa predsednikom Donaldom Trampom 2006. U svom tvitu, Tramp je nazvao Avenatija “trećerazrednim advokatom koji je dobar u iznošenju lažnih optužbi”. Tokom sutrašnjeg pretresa svedočiće Kavano i prva žena koja ga je optužila za seksualno zlostavljanje, Kristina Blazi Ford.

XS
SM
MD
LG