Linkovi

Zatvaranje vlade SAD ponovo izbegnuto u poslednji čas


Kongres je u poslednji momenat usvojio predlog finansiranja čime se izbeglo obustavljanje rada federalne vlade
Kongres je u poslednji momenat usvojio predlog finansiranja čime se izbeglo obustavljanje rada federalne vlade

Američki Senat, u kojem tesnu većinu od 50 mesta imaju demokrate, u poslednji čas je usvojio predlog finansiranja federalne vlade do sredine februara i tako je izbegnuto obustavljanje rada vlade, odnosno njeno zatvaranje. Pojedini republikanci, od kojih mnogi pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa, pretili su da, iz protesta zbog obavezne vakcinacije, neće glasati za predlog o finansiranju.

Prethodno je predlog usvojen u Predstavničkom domu, gde je za glasao samo jedan republikanac. Predlog je stupio na snagu nakon što ga je u petakk potpisao predsednik Džo Bajden.

"Drago mi je što su hladne glave na kraju ipak preovladale. Vlada će nastaviti da radi i zahvaljujem se članovima ovog doma što su izbegli nepotrebno i skupo zatvaranje", kazao je lider većine u Senatu Čak Šumer.

Republikanski senatori su, međutim, pretili da vlada može ostati zatvorena zbog Bajednove uredbe o obaveznoj vakcinaciji.

"Nije posao vlade, niti u njenoj moći, da ljudima govori da moraju da se vakcinišu ili da ih otpusti ako to ne urade. To je pogrešno i nemoralno", kazao je republikanski senator Majk Li uoči glasanja.

Zatvaranje vlade pogađa brojne federalne agencije, od birokratskih službi do nacionalnih parkova, muzeja, aerodroma.

Ovoga puta u opasnosti bi bili i istraživači i medicinsko osoblje angažovani u borbi protiv kovida, u trenutku kada je novi soj koronavirusa, omikron, registrovan i u SAD.

Tokom zimskog zatvaranja 2018-2019, koje je bilo najduže u istoriji SAD, oko pet nedelja, bile su pogođene čak i bezbednosne linije na aerodromima.

Kongresni sporazumi o budžetu su se često sklapali u poslednjem trenutku poslednjih godina, a zatvaranje vlade uvek je i skup proces.

Jedna nedelja zatvaranja koštala bi američku ekonomiju oko šest milijardi dolara, prema izveštaju Oksfordske ekonomske grupe.

XS
SM
MD
LG