Linkovi

SAD: 100 miliona Amerikanaca upozoreno na visoke temperature


ARHIVA - Elektro mreža u Dalasu, u Teksasu (Foto: REUTERS/Shelby Tauber)

Talas vrućina zahvatiće u sredu velike delove Sjedinjenih Država drugi dan zaredom, sa rekordnim temperaturama u mnogim područjima i upozorenjima meteorologa na opasnost od dehidracije i izloženosti visokim temperaturama.

Bajden najavio novčanu pomoć za prevladavanje klimatskih promena

Američki predsednik Džozef Bajden najavio je ulaganje od 2,3 milijarde dolara za prevladavanje posledica klimatskih promena – vreline, suše i poplava.

Bajden je tokom obilaska države Masačusets poručio da klimatske promene predstavljaju kriznu situaciju na koju treba reagovati hitno – što će, kako je istakao i biti učinjeno.

U narednim danima moja administracija će objaviti mere kojima ćemo se suprotstaviti toj krizi“, rekao je Bajden.

S obzirom na to da Kongres nije postupio kako bi trebalo – ovo je preraslo u hitan slučaj. I tako to posmatram. Istakao sam prošle nedelje i ponoviću: upotrebiću ovlašćenja u borbi protiv klimatske krize ukoliko Kongres ne bude reagovao“, rekao je Bajden okupljenima kod nekadašnje elektrane Brajton u gradu Somersetu - koja je struju proizvodila na ugalj.

Oko 100 miliona Amerikanaca, od Njujorka do Las Vegasa, živi u područjima gde će temperatura biti iznad 38 stepeni Celzijusa i gde su izdata upozorenja na vrućinu, saopštila je Nacionalna meteorološka služba, a prenosi agencija Rojters. Služba je savetovala građane da ne izlaze napolje, da izbegavaju naporne aktivnosti i da piju dosta tečnosti.

"Preduzimajte dodatne mere opreza ako radite ili ste van kuće. Kada je to moguće, veće aktivnosti pomerite za rano jutro ili veče", navodi se u preporuci za Dalas u Teksasu, gde meteorolozi predviđaju da će temperatura dostići gotovo 44, 5 stepeni Celzijusa.

Rekordne temperature očekuju se širom Teksasa, Luizijane i Arkanzasa, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Zagađenje vazduha će biti jedan od faktora rizika za javo zdravlje tokom talasa vrućina. Zagađenje od elektro-mreže može da se udvostruči kada trafostanice rade punom parom na visokim temperaturama.

U oblasti Nove Engleske, ispuštanje ugljen dioksida poraslo je u utorak veče na 123 metričkih tona po satu - nakon što je ranije tokom dana ta stopa bila 58 tona. U Teksasu, trafostanice takođe rade punom parom zbog esktremne vrućine.

U Njujorku su, zbog visokih temperatura, otvoreni centri za rashlađivanje u bibliotekama i drugim gradskim zgradama, da bi se pomoglo građanima koji nemaju klima uređaje. Očekuje se da će temperatura u tom gradu premašiti 37 stepeni Celzijusa.

Talas vrućina zahvatio je i Evropu, u čijim delovima gore i požari. Naučnici upozoravaju da će ekstremne vremenske prilike biti sve učestalije zbog klimatskih promena.

XS
SM
MD
LG