Linkovi

Šta praktično znači odluka Vrhovnog suda o emisiji štetnih gasova?


Termoelektrana, ilustracija
Termoelektrana, ilustracija

VAŠINGTON - Vrhovni sud SAD je doneo odluku da ograniči ovlašćenja federalne vlade SAD u suzbijanju štetnih gasova. Praktično je ograničio ovlašćenja Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) da reguliše emisiju štetnih gasova iz termoelektrana i gasnih elektrana, u okviru Zakona o čistom vazduhu.

Vrhovni sud smatra da o tom pitanju, umesto EPA, treba da odlučuje Kongres.

Lideri Zapadne Virdžijije, države koja je lider u proizvodnji uglja, pozdravili su ovu presudu, dok je Bajdenova administracija ocenila da će zemlju "vratiti unazad". Procenjuje se da termoelektrane emituju oko 30 odsto ugljen dioksida.

Šta znači odluka suda u kontekstu klimatskih promena?

Kratkoročno, znači da će Bajdenovoj administraciji biti teže da ostvai ambiciozne ciljeve u borbi protiv klimatskih promena - da smanji emisije štetnih gasova za polovinu do 2030, a da do 2035. električna mreža bude potpuno nezavisna od uglja.

Sada je sve to pod znakom pitanja, jer je sud ta ovlašćenja prepustio Kongresu. A to znači da su Bajdenu male šanse da progura svoju agendu, zbog toga što demokrate imaju 50 mesta u Senatu - a jedan od njihovih senatora je Džo Menčin iz Zapadne Virdižinije.

"Nažalost, klimu nije briga za našu politiku", kaže klimatolog Viktor Đensini, i dodaje da "to što je sud prepustio Kongresu da odlučuje o emisiji ugljen dioksida, govori da nije razmišljao u najboljem interesu planete".

Šta ova odluka znači za ljude?

Budući da će borba protiv klimatskih promena ovime biti usporena, borci za zaštitu životne sredine upozoravaju da će nivo mora porasti, kao i da treba očekivati da se nastave ekstremni vremenski uslovi - vrućine i suše.

"Ova presuda će najviše uticati na one ljude koji žive blizu termoelektrana, koji su svakodnevno izloženi štetnim gasovima", kaže Sabrina Mekormik sa univerziteta Džordž Vašington.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom najavio je da će, uprkos presudi, ta država nastaviti da primenjuje stroge standarde za emisiju štetnih gasova koji dolaze iz saobraćaja.

Šta će Kongres uraditi?

Vrhovni sud ocenjuje da je na Kongresu da precizira "velika pitanja" kao što su klimatske promene. Ali, to je malo verovatno.

Demokrata sa Roud Ajlenda, Šeldon Vajthaus, kaže da je sud odlukom vezao ruke vladi.

"Stvar je u sledećem: oni brane Agenciji za zaštitu životne sredine da reguliše ovu oblast i šalju pitanje u Kongres - gde razne stvari bivaju blokirane zbog pravila filibaster. Takođe, u Kongres ulazi i veliki novac zagađivača, koji sprečava da se nešto promeni", kazao je on za AP.

Repulikanska senatorka iz Zapadne Virdžinije, Šeli Mur Kapito, pozdravila je odluku Vrhovnog suda.

"Da je Kongres hteo da Agenciji za zaštitu životne sredine da nadležnosti koje menjaju celu našu ekononimu, Kongres bi to već uradio", kaže Kapito.

XS
SM
MD
LG