Linkovi

Novi požari u Grčkoj, rekordne temperature u Britaniji


Vatrogasci gase požar u oblasti Palini blizu Atine, 20. jul 2022.
Vatrogasci gase požar u oblasti Palini blizu Atine, 20. jul 2022.

ATINA - Grčke vlasti saopštile su u sredu da su uspele da obuzdaju požar u planinama blizu Atine, zbog kojeg su evakuisane stotine ljudi, dok su oštećene kuće i automobili, prenosi agencija Rojters.

Međutim, zbog snažnog vetra, oko 485 vatrogasaca, 120 vozila i gotovo 20 letelica i dalje će biti angažovani da bi se smanjio rizik od novog rasplamsavanja požara, saopšteno je iz vatrogasne službe.

"Za nama je teška noć. Zbog intenziteta i brzine vetrova, koji su se stalno menjali, bilo je još teže da kontrolišemo požar", rekao je prethodno portparol vatrogasne službe Janis Artopios.

Naređena je evakuacija devet oblasti. Bolnica i nacionalna opservatorija blizu Atine takođe su evakuisani iz predostrožnosti. Iz oblasti Penteli evakuisano je najmanje 600 stanovnika.

U međuvremenu, drugi požar je izbio blizu grada Megara, oko 40 kilometara zapadno od Atine, i na ostrvu Salamina, koje je na 15 minuta vožnje feribotom do prestonice. Vlasti su već naložile evakuaciju najmanje četiri naselja u tim područjima.

a vlasti su već naložile evakuaciju tog mesta. Požari i dalje gore širom južne Evrope, ali su vlasti u Francuskoj, Španiji i Portugalu saopštile da se situacija poboljšala.

Evakuacija stanovništva iz oblasti Penteli, 19. jul 2022.
Evakuacija stanovništva iz oblasti Penteli, 19. jul 2022.

Fires continued to burn across southern Europe, but authorities in France, Spain and Portugal all reported improved conditions with a respite from severe heat wave conditions.

Rekordno toplo u Britaniji

Vatrogasci u Britaniji gasili su požare u noći između utorka i srede, pošto je utorak bio i zvanično najtopliji dan u istoriji - izmereno je rekordnih 40,3 stepeni.

U Londonu je izbilo nekoliko požara.

Vozovi iz Londona su otkazani do srede u podne, pošto je požar u obližnjem gradu Piterborou oštetio železničku signalizaciju.

Zbog toplotnog talasa u Britaniji piste na dva aerodroma su zatvorene jer su oštećene. Nestajala je struja, škole su zatvarane ranije, a mnoge ustanove ni nemaju klima uređaje.

"Ovo je podsetnik da moramo da se bavimo klimatskim promenama", kazao je minsitar finansija Sajmon Klark.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan pohvalio je vatrogasce koji su odgovorili na 2.600 poziva, dok je dnevni prosek inače 350. Hitna pomoć je primala oko 400 poziva na svakih sat vremena, od ljudi koji su se borili sa vrućinom.

"Problem je u tome što ceo jul nije pala kiša u Londonu. Trava je kao seno, što znači da požar lakše izbije i lakše se širi", kazao je Kan za BBC.

XS
SM
MD
LG