Linkovi

Potraga za nestalima posle obrušavanja glečera u Italiji


Spasilački helikopter iznad glečera Punta Roka u italijanskim Alpima (Foto: AP /Luca Bruno)
Spasilački helikopter iznad glečera Punta Roka u italijanskim Alpima (Foto: AP /Luca Bruno)

Helikopteri i dronovi nadletali su u ponedeljak italijanske Alpe u potrazi za 13 nestalih nakon obrušavanja dela planinskog glečera. U nesreći, za koju eksperti veruju da je povezana sa rastom temperatura, poginulo je najmanje sedam osoba.

U većem delu Italije su visoke temperature, a naučnici ističu da je zbog klimatskih promena teško proceniti stabilnost glečera.

Do lavine je došlo na Marmoladi, najvišem vrhu Dolomita, planinskog venca u istočnim italijanskim Alpima koji se proteže kroz regione Trento i Veneto.

Italijanski premijer Mario Dragi rekao je da je katastrofa povezana sa faktorima iz životne sredine.

"Italija danas plače za žrtvama. Međutim, vlada mora da razmotri šta se dogodilo i da preduzme korake da osigura da se to ne ponovi ili da se može izbeći", rekao je Dragi tokom sastanka sa spasilačkim ekipama.

Dvoje od osmoro povređenih je u teškom stanju, rekao je predsednik regiona Trento Mauricio Fugati.

Među nestalima je troje ljudi iz Češke. Austrijski turista, koji se vodio kao nestao, je pronađen, saopštile su lokalne vlasti.

"Ovo je prva takva nesreća u istoriji ove planine", rekao je Đino Komeli, koji koordiniše spasilačke napore.

Dodao je da spasioci nisu mogli da priđu planinskom vrhu peške zato što je previše nestabilan, i dodao da su nedavne vrućine jedan od faktora obrušavanja.

Papa Franja rekao je da se moli za žrtve i njihove porodice.

"Tragedije koje doživljavamo zbog klimatskih promena bi trebalo da nas nateraju da hitno tražimo načine da poštujemo ljude i prirodu", tvitovao je papa.

Zbog rasta temperatura, glečer Marmolada se poput mnogih drugih širom sveta topi tokom proteklih decenija.

"Obrušavanje glečera Marmolada je prirodna katastrofa direktno povezana sa klimatskim promenama. Glečeri na velikim visinama kao što je Marmolada često su strmi i zavise od niskih temperatura ispod nule da bi i dalje bili stabilni", rekao je Pol Kristoferson, profesor na univerzitetu Kembridž.

XS
SM
MD
LG