Linkovi

Optuženi za odavanje tajnih američkih dokumenata priznao krivicu pred sudom


ARHIVA - Optuženi Džek Tešera pred bostonskim sudom (Foto: AP/Margaret Small)
ARHIVA - Optuženi Džek Tešera pred bostonskim sudom (Foto: AP/Margaret Small)

Džek Tešera, pripadnik Nacionalne garde vazduhoplovnih snaga države Masačusets, optužen za odavanje tajnih vojnih dokumenata, priznao je krivicu pred federalnim sudom u Bostonu.

Tešera, koji je u pritvoru od aprila 2023, postigao je sporazum o priznanju krivice sa tužiocima, koji nameravaju da traže zatvorsku kaznu dužu od 16 godina zatvora.

U zamenu za priznanje krivice, tužioci su se saglaslili da Tešeru ne terete za kršenje Zakona o špijunaži ili druge zločine. Prihvatio je da bude osuđen na najmanje 11 godina zatvora, dok su tužioci ukazali da će njihova preporuka iznositi 16 godina i osam meseci zatvora.

Tešera se izjasnio krivim po šest tačaka optužnice - za namerno zadržavanje i prenošenje poverljivih informacija u vezi sa nacionalnom bezbednošću, kao i zbog odavanja poverljivih zapisa putem aplikacije Diskord.

Izricanje presude bivšem pripadniku Nacionalne garde vazduhoplovnih snaga države Masačusets zakazano je za 27. septembar.

Pre privođenja, Tešera je bio angažovan kao pomoćnik u sektoru odbrane od sajber napada i specijalista za informacione tehnologije.

Uprkos tome što nije imao visok komandni položaj - imao je mogućnost da pristupa važnim poverljivim dokumentima. Tužioci su naveli da su mu od januara 2022. bili dostupni podaci u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

Tužilac Džejson Kejsi istakao je da su pretpostavljeni dva puta, tokom 2022, Tešeru upozorili da je prevazišao okvire u pristupanju poverljivim inforamcijama.

U optužnici je navedeno da ih je, pod korisničkim imenom „TheEkcaliburEffect“, delio na privatnim serverima, takozvanoj sobi za ćaskanje, hvaleći se da ima pristup informacijama o Izraelu, Palestini, Siriji, Iranu i Kini.

Dokumenti koji su dospeli u javnost sadržali su detalje o saveznicima i protivnicima, kretanju trupa u Ukrajini, kao i izraelskoj obaveštajnoj agenciji “Mosad”.

U međuvremenu, američko vazduhoplovstvo saopštilo je da je pokrenulo disciplinski postupak protiv 15 službenika, zbog odavanja poverljivih informacija i razrešilo komandata jedinice čiji je Tešera bio član.

To je učinjeno pošto je u internoj istrazi utvrđeno da su neki od članova jedinice i pretpostavljeni imali saznanja o najmanje četiri slučaja njegovog sumnjivog ponašanja.

Istaknuto je da je manji broj ljudi koji su imali saznanja o aktivnostima Džeka Tešere propustio da prijavi obaveštajne i bezbednosne incidente koje je počinio, zaključeno je u internom istražnom izveštaju.

XS
SM
MD
LG