Linkovi

Manje vode za američke države pogođene sušom


ARHIVA- Potonuli brod u jezeru Mid, blizu Bolder Sitija u Nevadi (Foto: AP/John Locher)
ARHIVA- Potonuli brod u jezeru Mid, blizu Bolder Sitija u Nevadi (Foto: AP/John Locher)

Američki zvaničnici objavili su u utorak da će savezne države Arizona i Nevada, koje se snabdevaju vodom iz reke Kolorado, biti suočene sa dodatnim restrikcijama dok trpe posledice ekstremne suše.

Restrikcije vode najavljene su nakon što su zvaničnici procenili da će vodostaj u veštačkom jezeru Mid, najvećem rezervoaru u Sjedinjenim Državama, dodatno opasti. Zbog najavljenih mera, zvaničnici u tim državama biće pod ogromnim pritiskom da planiraju za topliju budućnost sa više suša, i rast broja stanovnika. Restrikcije će biti uvedene i Meksiku.

Jezero Mid je trenutno manje od četvrtine puno, a sedam američkih država koje se iz njega snabdevaju vodom nisu ispoštovale rok federalnih vlasti da objave planove za smanjenje upotrebe vode naredne godine.

Reka Kolorado snabdeva vodom 40 miliona ljudi širom sedam država na američkom zapadu, kao i Meksiko, i pomaže razvoj poljoprivrede čija se vrednost procenjuje na 15 milijardi dolara godišnje.

Lokalni zvaničnici u Arizoni, Kaliforniji, Koloradu, Nevadi, Nju Meksiku, Juti i Vajomingu očekivali su da federalne vlasti procene da će se vodostaj u jezeru Mid - na granici Nevade i Arizone - smanjiti na opasno niske nivoe što bi moglo da poremeti snabdevanje vodom i proizvodnju u hidroelektranama.

Zbog procena i rokova za restrikcije, zapadne države suočavaju se sa izazovima bez presedana kao i teškim odlukama o planovima za "sušniju" budućnost, ocenjuje AP.

Restrikcije vode zasnovane su na planu koji su sedam američkih država i Meksiko potpisali 2019. godine da bi se održali vodostaji u rezevoarima.

Prema tom planu, količina vode koja se dodeljuje državama zavisi od vodostaja u jezeru Mid. Prošle godine, vodostaj je opao toliko da je federalna vlada proglasila prve do sada nestašice vode u regionu, što je pokrenulo obavezne restrikcije za Arizonu i Nevadu, kao i Meksiko, ove godine.

Zvaničnici očekuju da hidrolozi procene dalji pad vodostaja, što će podstaći dodatne restrikcije u dve američke države i Meksiku naredne godine. Restrikcije neće biti uvedene u saveznim državama sa prioritetnim pravima kada je reč o snabdevanju vodom.

Nivoi u rezervoarima padaju godinama - i brže nego što su eksperti predviđali - zbog 22 godine suša pogoršanih klimatskim promenama i prekomernom upotrebom reke. Visoke temperature i manje snega koji se topi na proleće doveli su do smanjenja protoka vode od Stenovitih planina, izvora reke Kolorado koja se zatim proteže na 2.334 kilometra jugozapadno i uliva u Zaliv Kalifornije.

Ove godine se već preduzimaju vanredne mere da se održi vodostaj u jezeru Pauel, drugom velikom rezervoaru reke Kolorado na granici Arizone i Jute. Voda iz tog rezervoara teče kroz branu Glen Kenjon gde se proizvodi struja za 1 do 1,5 miliona domaćinstava godišnje.

XS
SM
MD
LG