Linkovi

Temperature rastu dok se Francuska suočava sa najgorom zabeleženom sušom


Ispucala suva zemlja na obali jezera Le Brok, tokom istorijske suše u Francuskoj, 5. avgusta 2022.
Ispucala suva zemlja na obali jezera Le Brok, tokom istorijske suše u Francuskoj, 5. avgusta 2022.

Francuska se priprema za početak četvrtog toplotnog talasa ovog leta, pošto je najveća suša u toj zemlji do sada ostavila isušena sela bez bezbedne vode za piće, a farmeri su upozorili na preteću nestašicu mleka tokom zime.

Kancelarija premijerke Elizabet Born formirala je krizni tim za borbu protiv suše koja je primorala mnoga sela da se oslanjaju na isporuku vode kamionima, što je podstaklo državno preduzeće EDF da obuzda proizvodnju nuklearne energije, a očekuu se i problemi sa usevima.

Očekuje se da će temperature dostići 37 stepeni Celzijusa na jugozapadu u nedelju pre nego što se vruć vazduh proširi na sever početkom nedelje.

"Ovaj novi toplotni talas će se verovatno pojaviti", čulo se na La Čejn Meteo, servisu sličnom američkoj kablovskoj službi Veder čenel (The Veather Channel).

Nacionalna meteorološka agencija Meteo Frans saopštila je da je to najgora suša od kada su 1958. godine počeli da se evidentiraju i da se očekuje da će se suša pogoršati najmanje do sredine meseca. U proseku, u Francuskoj je u julu palo manje od 1 cm kiše.

Očekuje se da će žetva kukuruza ove godine biti 18,5 odsto manja u odnosu na 2021, saopštilo je ministarstvo poljoprivrede, u trenutku kad se Evropljani već bore sa višim cenama hrane kao rezultatom nižeg izvoza žitarica iz Rusije i Ukrajine od normalnog.

U međuvremenu, nedostatak stočne hrane zbog suše znači da bi moglo doći do nestašice mleka u narednim mesecima, saopštila je Nacionalna federacija sindikata poljoprivrednika.

Nuklearni operater EDF je prošle nedelje smanjio svoju snagu u elektrani u jugozapadnoj Francuskoj zbog visokih temperatura reke Garona, a izdao je neprekidna upozorenja za reaktore duž reke Rone.

Vruće vreme je pogoršalo probleme ovog preduzeća, uz problemime sa korozijom i produženim održavanjem na polovini njegovih 56 reaktora, što je smanjilo kapacitet dok se Evropa suočava sa energetskom krizom.

Ograničenja u snabdevanju vodom postoje u skoro celoj kopnenoj Francuskoj radi očuvanja voda, uključujući zabranu zalivanja i navodnjavanja.

XS
SM
MD
LG